Απόψεις|13.05.2019 21:30

ΑΕΚ:Το μοναστήρι δεν είναι καθόλου καλά...

Ανδρέας Παπαλουκάς

Ωρα για περισυλλογή και στοχευμένες αποφάσεις στην ΑΕΚ, η οποία έκανε σε σύντομο χρονικό διάστημα aller retour το δρομολόγιο «αλώνια - σαλόνια». Πέρυσι, η «Ενωση» αυτοαποθεωνόταν για το γεγονός ότι την αγωνιστική περίοδο 2013-14, κατόπιν δικής της επιλογής, βεβαίως, για να διαγράψει τα χρέη της, τα οποία με τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα είχαν φτάσει στο ύψος 250 εκατ.€, αγωνίστηκε στη Γ’ Εθνική και όχι στη Football League, και ύστερα από τέσσερα χρόνια αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Super League.

Σπουδαίο επίτευγμα, αναμφίβολα, ασχέτως αν η κατάκτηση του περυσινού τίτλου φέρνει και μια κηλίδα, καθώς αν δεν σημειωνόταν διακοπή του ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα και δεν κέρδιζε (ένα χαμένο ματς) στα «χαρτιά», ίσως άλλος «Δικέφαλος» να ήταν και το 2018 πρωταθλητής.

Ομως, στα «σαλόνια» δεν μπόρεσε να παραμείνει για πολύ. Μια τζούρα χαράς πήρε και μετά έπεσε ξανά σε προβληματισμό. Η φετινή σεζόν μπορεί να ξεκίνησε υπό τις ιδανικότερες συνθήκες, καθώς η ομάδα κατάφερε να προκριθεί στους ομίλους του Champions League, ωστόσο το γεγονός ότι δεν κέρδισε ούτε ένα βαθμό, σαφέστατα δεν περιποιεί τιμή την «Ενωση», παρότι κάποιοι παρουσιάζουν ως επιχείρημα της κάκιστης πορείας της τους πανίσχυρους (;) αντιπάλους της (Μπάγερν, Μπενφίκα, Αγιαξ), που βρέθηκαν στον δρόμο της.

Ομως (και) οι δικαιολογίες, όπως και το ψέμα, έχουν κοντά ποδάρια. Το πάπλωμα των άλλοθι δεν είναι τόσο μακρύ που να καλύπτει όλα τα λάθη των διοικούντων την ΠΑΕ. Ο Δ. Μελισσανίδης, ως άλλος «καπετάνιος», με μότο (διοικητικής) ζωής το «μοναστήρι να’ ναι καλά» διέλυσε την περυσινή ομάδα, θεωρώντας ότι εύκολα μπορούσε να βρει αντικαταστάτες των παικτών που για τον άλφα ή βήτα λόγο δεν παρέμειναν στα Σπάτα. Ο κύριος λόγος, βέβαια, ήταν ότι η διοίκηση της ΠΑΕ είχε βάλει χαμηλά τον πήχη του ύψους των συμβολαίων, με αποτέλεσμα οι Χριστοδουλόπουλος, Κονέ, Γιόχανσον, Μασούντ να αποχωρήσουν, ενώ ο Βράνιες να πωλήθηκε και ο Αραούχο να επέστρεψε στη Λας Πάλμας. Η ΑΕΚ απέκτησε τρεις εξτρέμ (Μπογιέ, Αλμπάνης, Γιαννιώτας), καθώς ως τέτοιος ήρθε και ο πρώτος, ασχέτως αν εσχάτως ο Χιμένεθ διέγνωσε ότι δεν αποδίδει στη θέση αυτή, ωστόσο και οι τρεις αυτοί έναν… Χριστοδουλόπουλο δεν έκαναν.

Επίσης, η αγορά των δικαιωμάτων του Λιβάγια δεν αποδείχθηκε σοφή επιλογή, όμως τεράστιο σφάλμα ήταν η περιθωριοποίηση των Σιμόες, Μπακασέτα, οι οποίοι τελικά ενέδωσαν στις πιέσεις και υπέγραψαν νέο συμβόλαιο με τους αρχικά προταθέντες οικονομικούς όρους, όχι, όμως και ο Λαμπρόπουλος, ο οποίος από τον περασμένο Νοέμβριο παρέμενε στην «κατάψυξη» των Σπάτων.

Φετινά, ξινά σταφύλια… Η χρονιά ολοκληρώθηκε με τον χειρότερο τρόπο για την ΑΕΚ, η οποία όχι μόνον παρέδωσε τα σκήπτρα στον ΠΑΟΚ, αλλά υπέστη άλλη μία ήττα, τρίτη σερί, σε τελικό Κυπέλλου και μάλιστα από τον ίδιο αντίπαλο.

 

Βέβαια, δεν είναι αυτή καθαυτή η ήττα, αλλά η εικόνα της ομάδας καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, όπως αποτυπώθηκε και στον βαθμολογικό πίνακα της Super League.

Ηρθε η ώρα, λοιπόν, της περισυλλογής και της συλλογής των φετινών, ξινών σταφυλιών, τα οποία δεν είναι προς βρώση, αλλά προς εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων.

Αν ο «τίγρης», όπως αυτάρεσκα απαντάει στον εν λόγω χαρακτηρισμό επιμένει πως «το μοναστήρι να’ ναι καλά», τότε η Αγιά Σοφιά δεν θα αποτελεί για πολύ καιρό τόπο συγχώρεσης για τους διοικούντες την ΠΑΕ. Καλό το (νέο) γήπεδο, αλλά ακόμα καλύτερα τα αποτελέσματα μιας ομάδας…

Κι αυτό το γνωρίζουν καλά, όσο κι αν προσπαθούν ενίοτε να αλλοιώνουν την εικόνα, ο Μελισσανίδης και ο Χιμένεθ (αν ο τελευταίος παραμείνει στον πάγκο, διότι ο Ισπανός δεν νιώθει καλά εσχάτως…).

Champions LeagueΑΕΚΜπάγερν ΜονάχουΣέρχιο Αραούχο