Απόψεις|14.05.2019 14:25

Γιάννης Βρούτσης: Ο καλός ερµηνευτής

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Από την Κυριακή το βράδυ µέχρι σήµερα είναι αλήθεια ότι αρκετά στελέχη της Νέας Δηµοκρατίας έχουν προθυµοποιηθεί να ερµηνεύσουν την περίφηµη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το εργασιακό επταήµερο. Ε, κάποια στιγµή το µπαλάκι θα πήγαινε στον Γιάννη Βρούτση. Βλέπετε, η Νέα ∆ηµοκρατία δεν µπορεί να υπερηφανευθεί ότι έχει πολλά στελέχη που να ειδικεύονται τα θέµατα των εργασιακών σχέσεων. ∆εν είναι ο κλάδος που προτιµούν, ιδίως µάλιστα υπό τη σηµερινή της ηγεσία.

Ετσι προκρίθηκε ο πρώην υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης Σαµαρά. Τι να κάνει και ο Γιάννης Βρούτσης; Πήρε σβάρνα τα µέσα ενηµέρωσης. Μεταξύ αυτών και το ethnos.gr, όπου εξήγησε πως µε τη δήλωσή του για το επταήµερο ο αρχηγός του «δεν εννοούσε, σε καµία περίπτωση, οι εργαζόµενοι να δουλεύουν σε µια επιχείρηση επτά ηµέρες την εβδοµάδα». Αργότερα το απόγευµα εµφανίστηκε και στην αίθουσα συντακτών τη Βουλής να µοιράζει στους δηµοσιογράφους αποφάσεις του υπουργείου Εργασίας για συµβάσεις που αφορούν κλάδους µε επταήµερη λειτουργία, προκειµένου να αποδείξει ότι ο Κ. Μητσοτάκης αναφερόταν σε αυτές, και όχι στο ότι µπορεί να δουλεύει ένας εργαζόµενος επτά ηµέρες την εβδοµάδα.

Φυσικά, ο Γιάννης Βρούτσης έχει ένα παραπάνω δικαίωµα να ερµηνεύει τον πρόεδρο της Νέας ∆ηµοκρατίας σε σύγκριση µε εµάς τους υπόλοιπους – αν και το βίντεο της δήλωσης Μητσοτάκη βρίσκεται «κρεµασµένο» παντού στο ∆ιαδίκτυο. Εκεί που πλανάται η απορία γιατί ο αρχηγός της Ν∆ αποκαλούσε «νέα προσέγγιση στα θέµατα της εργασίας» το να λειτουργεί µια επιχείρηση επτά ηµέρες από τη στιγµή που αυτό ισχύει τα τελευταία 50 χρόνια. Αυτά ως προς το σκέλος του πράγµατος που σχετίζεται µε την πραγµατική θέση της Νέας ∆ηµοκρατίας.

Γιατί, βλέπετε, µε αυτή την υπόθεση έχει προκύψει ακόµα ένα πολιτικό ζήτηµα: το αν είναι σύνηθες ένας πολιτικός αρχηγός ενός µεγάλου κόµµατος να δηλώνει κάτι σε διακαναλική συνέντευξη και µετά να πρέπει να γίνει... ντιµπέιτ για το «τι είπε» και «τι εννοούσε». Πάντως, οφείλω να επισηµάνω ότι από όλους τους επίδοξους ερµηνευτές του Κυριάκου Μητσοτάκη, συµπεριλαµβανοµένου του Γιάννη Βρούτση, δεν είδα κάποιον να... ορκίζεται στο 8ωρο και το 5νθήµερο της εργασίας. Μόνο να λένε πως δεν έχουν δηλώσει ότι θα το καταργήσουν.

επταήμερη εργασία