Απόψεις|15.05.2019 14:28

Μητσοτάκης κι επαγγελµατικός προσανατολισµός

Ευάγγελος Χεκίμογλου

Είναι αλήθεια ότι δεν µπορούν ή δεν θέλουν να πάνε όλοι στο πανεπιστήµιο. Αν άπαντες σπουδάσουν αρχιτεκτονική κήπων, τα ψυγεία µας θα µένουν χαλασµένα και θα τα χρησιµοποιούµε αναγκαστικά ως παγωνιέρες. Αλλά τότε, θα ανακύψει το πρόβληµα ποιος θα µοιράζει τον πάγο.

Αν ουδείς θέλει να γίνει ψυκτικός, κατά µείζονα λόγο θα αποφύγει να γίνει διανεµητής πάγου, όπως ήταν ο Βέγγος στις «Γαµήλιες περιπέτειες» (1959), που µάλωνε µε τον πεθερό του µίστερ Ποµ γιατί άφηνε το καρότσι µπροστά στη βίλα του στην Εκάλη. Αφήστε που το καλοκαίρι τα κλιµατιστικά θα µένουν ασυντήρητα, οπότε αργά ή γρήγορα θα επανέλθουµε στους ανεµιστήρες. Κινδυνεύουµε να επιστρέψουµε στη δεκαετία του 1950, χωρίς να ξαναγίνουµε νέοι. Συνεπώς, καλά κάνει ο κ. Μητσοτάκης και προτρέπει τους νέους να στραφούν σε τεχνικά επαγγέλµατα. Κάνει όµως δύο λάθη, ελλείψει επαρκούς προετοιµασίας.

1) Σύµφωνα µε το vrisko.gr στο Περιστέρι είναι εγκατεστηµένοι 34 ψυκτικοί, ενώ στην Εκάλη 16. Αντίστροφα, στο Περιστέρι υπάρχουν 9 συντηρητές ασανσέρ, έναντι 10 της Εκάλης. Συνεπώς, λαµβάνοντας υπόψη τον πληθυσµό κάθε περιοχής και µε βάση τη θεωρία των συγκριτικών πλεονεκτηµάτων, είναι προτιµότερο ο Περιστεριώτης να γίνει συντηρητής ανελκυστήρων και όχι ψυκτικός, και αντιστρόφως ο Εκαλιώτης να γίνει ψυκτικός και όχι συντηρητής ανελκυστήρων.

2) Πας όστις επιθυµεί, δύναται να γίνει «ψυκτικός - τεχνικός εγκαταστάσεων ψύξης, αερισµού και κλιµατισµού», αρκεί να φοιτήσει στη σχολή ταχύρρυθµης εκπαίδευσης του ΟΑΕ∆. Αυτό τον συµβουλεύει το Κέντρο Συνεχιζόµενης Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ, το οποίο ανησύχησε πολύ πριν από τον κ. Μητσοτάκη για την ενδεχόµενη µετατροπή των ψυγείων µας σε παγωνιέρες. Υπάρχουν βεβαίως και τµήµατα ψυκτικών σε ΙΕΚ. Μάλιστα, η ίδια πηγή διευκρινίζει ότι «οι προοπτικές του επαγγέλµατος είναι θετικές (…) και οι αποδοχές του επαγγελµατία είναι αρκετά υψηλές», προειδοποιεί όµως ότι «ο ψυκτικός δουλεύει σκυµµένος ή ανεβασµένος σε σκάλα, ανάλογα µε το µέρος που κάνει τις εγκαταστάσεις ή τις επισκευές. Η εργασία του είναι χειρωνακτική και η σωµατική κόπωση αρκετά µεγάλη». Οπως βλέπετε, υπάρχουν και κοπιώδη επαγγέλµατα, και έτσι εξηγείται ότι µερικοί καταφεύγουν στην πολιτική.

Νέα ΔημοκρατίαΚυριάκος Μητσοτάκης