Απόψεις|16.05.2019 14:31

Μια πρόταση ενόψει εκλογών

Newsroom

Αυτή η φράση συνοψίζει τις τοποθετήσεις όσων σε συζητήσεις ή µε κείµενα προσπαθούν να πείσουν ότι ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης δεν θέλει να θεσπίσει επταήµερη εργασία, αλλά ότι κάτι άλλο είχε στο µυαλό του και δεν το εξέφρασε σωστά.

Προς χάριν της συζήτησης θα συµφωνήσουµε ότι είναι άλλη η συζήτηση του τι είπε και άλλη η συζήτηση του τι θα µπορούσε, ίσως, αν δεν έλεγε αυτό, να εννοεί. Το πρόβληµα είναι ότι το είπε. Το δεύτερο πρόβληµα είναι ότι το είπε σε διακαναλική συνέντευξη και το τρίτο πρόβληµα είναι ότι οι πολιτικοί στις δηµοκρατίες κρίνονται µε βάση αυτό που λένε δηµόσια και όχι µε βάση αυτό που εννοούν.

Η αµεσότητα είναι ένα από τα ζητούµενα της εποχής µας και έχω µια πρόταση να καταθέσω παρεµβαίνοντας στη συζήτηση «για τον κόσµο που ξηµερώνει µπροστά µας».

Μια καινοτοµία που θα µπορούσε να εισαχθεί για να λυθούν οριστικά τα προβλήµατα του ελεύθερου χρόνου, της πολιτικής σπέκουλας, της παραπληροφόρησης και των fake news είναι σε όλους του χώρους δουλειάς να παρέχονται ακουστικά που θα συνδέονται µε smartphones. Οι εργαζόµενοι επί 24ώρου βάσεως, επτά ηµέρες την εβδοµάδα, θα ακούν όσο εργάζονται, συνέχεια δηλαδή, ηχητικά µηνύµατα από τον εκάστοτε πολιτικό σε πραγµατικό χρόνο. Την επιλογή του ποιον πολιτικό θα ακούν θα τη συµφωνούν οι εργαζόµενοι µε τον εργοδότη τους ύστερα από «συλλογική διαπραγµάτευση» και θα αναγράφεται στην επιχειρησιακή σύµβαση.

Με αυτόν τον τρόπο κανείς δεν θα ενδιαφέρεται για το αν ο εκάστοτε πολιτικός εννοεί αυτά που λέει. Οι επιχειρήσεις θα κερδίζουν όσο ποτέ άλλοτε, το κράτος θα εισπράττει φόρους που δεν τους είχε ποτέ φανταστεί, µε τον χαµηλότερο φορολογικό συντελεστή που υπήρξε ποτέ και φυσικά θα κερδίζουν οι εργαζόµενοι, που θα έχουν µια καλή δουλειά µε υψηλό µισθό. Το σενάριο αυτό, που καταργεί τους ενδιάµεσους (τα µίντια) και είναι προς όφελος των πολιτών, γίνεται ακόµα καλύτερο αν κανείς συνυπολογίσει πως κάθε τέσσερα χρόνια προβλέπεται η χορήγηση ολιγόωρης άδειας για να µπορούν να µεταβούν οι εργαζόµενοι πολίτες στα εκλογικά κέντρα και να ψηφίσουν. Ελπίζω ο κ. Μητσοτάκης να σκεφτεί την πρότασή µου και να την ενσωµατώσει στο πρόγραµµά του. ∆εν χρειάζεται να το ανακοινώσει προεκλογικά.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΕυρωεκλογέςΔημοτικές εκλογές