Απόψεις|16.05.2019 14:36

Δελτίο αυτοχειρίας

Ευάγγελος Χεκίμογλου

Κάθε πρωί το αστυνοµικό δελτίο περιλαµβάνει απαραιτήτως δύο ή τρεις ανατινάξεις Αυτόµατων Ταµειακών Μηχανών, όπως αποδίδεται ελληνιστί το Automated Teller Machines, ώστε το αρκτικόλεξο να είναι ΑΤΜ ανεξάρτητα από τη γλώσσα. Οχι βέβαια πως έχει καµία διαφορά αν πυρπολείς ΑΤΜ στα αγγλικά ή ΑΤΜ στα ελληνικά. Το αποτέλεσµα είναι το ίδιο: Οι µηχανές συνεχώς λιγοστεύουν, διότι ουδείς διανοείται να αντικαταστήσει πυρποληµένο µηχάνηµα, αφού είναι βέβαιο ότι και το καινούργιο θα έχει την ίδια τύχη. Ταυτοχρόνως, και οι τράπεζες ανατινάζουν τις εγκαταστάσεις τους· µόνον έτσι εξηγείται το γεγονός ότι µειώνονται συνεχώς όχι µόνον τα ΑΤΜ αλλά και τα υποκαταστήµατα.

Ετσι, ενώ κάποτε είχαµε σε κάθε γωνιά και ένα σηµείο εξυπηρέτησης, τώρα απαιτείται αστυνοµική έρευνα για να εντοπιστεί µηχάνηµα αναλήψεων. Οσο για υποκατάστηµα, χρειάζεται µεγάλη φαντασία για να ανακαλύψεις αν και πού έχει αποµείνει κανένα· και φυσικά έχεις απόλυτη ανάγκη από χάρτη. Πρέπει να πορευτείς σε άγνωστους κόσµους, σαν νέος Μαγγελάνος.

Ερχεται ο καιρός που η ανακάλυψη τραπεζικού υποκαταστήµατος θα ανακοινώνεται στην Ακαδηµία Αθηνών. Είναι αλήθεια ότι οι τράπεζες δεν χορηγούν πλέον δάνεια και δεν συγκεντρώνουν πια καταθέσεις. ∆άνεια δεν δίνουν διότι δεν συγκεντρώνουν καταθέσεις και καταθέσεις δεν συγκεντρώνουν διότι δεν έχει χρήµατα ο κόσµος. Ο κόσµος δεν έχει χρήµατα διότι δεν γίνονται δουλειές και δουλειές δεν γίνονται διότι οι τράπεζες δεν χορηγούν δάνεια. Εχει ξανασυµβεί στο παρελθόν αυτός ο φαύλος κύκλος; Βεβαίως. Πώς αντιµετωπίστηκε; Με τη συνετή αύξηση της νοµισµατικής κυκλοφορίας.

Αλλά λόγω ευρώ η Ελλάδα δεν µπορεί να κόψει νόµισµα ώστε να το δανείσουν οι τράπεζες και να γίνουν δουλειές. Και έτσι κλείνουν τα υποκαταστήµατά τους. Θα µου πείτε, αυτό δεν συνέβη ούτε στην Κατοχή, γιατί γίνεται τώρα; Για τον απλό λόγο ότι όσοι αποφασίζουν για τη διαχείριση των τραπεζικών δικτύων σπανίως είναι µάχιµοι τραπεζικοί. Προέρχονται από άλλους χώρους και χώρες και αγνοούν την άυλη αξία ενός υποκαταστήµατος.

Και ούτε ενδιαφέρονται για το τι θα κοστίσει η επανασύσταση του τραπεζικού δικτύου που καταργούν. Οπως και οι µπαµπάδες τους, στη δεκαετία του 1980, αδιαφορούσαν για τις συνέπειες από την αλόγιστη ίδρυση υποκαταστηµάτων. Ιδιωτικοποίηση και ιδιωτεία αφήνουν τις τράπεζες χωρίς υποκαταστήµατα και τον κόσµο χωρίς εξυπηρέτηση.

ΑΤΜ