Απόψεις|17.05.2019 13:54

Συγκρίνοντας µήλα µε πορτοκάλια

Βούλα Κεχαγιά

Καλύτερα να µη σταθούµε στη χθεσινή αντιθεσµική παρέµβαση του γραµµατέα της Νέας ∆ηµοκρατίας για πιθανή αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσµατος – όχι δα συντονισµένα από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να, µωρέ, από κάποιους που κινούνται γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η καταγγελία Αυγενάκη στηρίχθηκε σε µια «διάχυτη πληροφόρηση» που επικαλέστηκε ο ίδιος, έχοντας εξασφαλίσει σε παγκόσµια αποκλειστικότητα αυτές τις µείζονος κρισιµότητας πληροφορίες. Το θέµα ασφαλώς, εάν είχε την παραµικρή βάση, θα ήταν σοβαρό. Οµως, όταν ο «γαλάζιος» γραµµατέας περιορίζεται σε αστήρικτες καταγγελίες, βλάβη στο ίδιο του το κόµµα προκαλεί – εκτός εάν διακατέχεται από κάποιο άγχος για το αποτέλεσµα των ευρωεκλογών και θέλει εκ των προτέρων να οχυρωθεί πίσω από διάχυτες φήµες και θεωρίες περί νοθείας και... δέντρων που άσκησαν µε συνέπεια το εκλογικό δικαίωµά τους.

Από τη στιγµή, πάντως, που η κουβέντα πηγαίνει στα αποτελέσµατα των ευρωεκλογών είναι προτιµότερο να εµβαθύνουµε στη νέα γραµµή ανάλυσής τους από το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Ο συντονιστής Στρατηγικού Σχεδιασµού, Τάκης Θεοδωρικάκος, ανέπτυξε την ενδιαφέρουσα θεωρία ότι τα αποτελέσµατα των ευρωεκλογών του 2019 δεν θα πρέπει να συγκριθούν µε τα αποτελέσµατα της ευρωκάλπης του 2014, αλλά µε τα αποτελέσµατα των εθνικών εκλογών του Σεπτεµβρίου του 2015. Εξήγησε, µάλιστα, ότι θα πρέπει να συγκριθεί το ποσοστό που συγκέντρωσε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ (35,46%) και αυτό που πρόκειται να αποσπάσει στις 26 Μαΐου προκειµένου να διαπιστωθεί το µέγεθος της εκλογικής απώλειάς του.

Αντιστοίχως, θα εξεταστεί το 28,10% που πήρε το 2015 η Ν∆ µε το αποτέλεσµα της µεθεπόµενης Κυριακής, ώστε να διακριβωθεί η εκλογική άνοδός της. Εντάξει, ο κ. Θεοδωρικάκος καταρρίπτει το αξίωµα πως ποτέ δεν συγκρίνεις µήλα µε πορτοκάλια. Ας δούµε, όµως, τι έγινε στις ευρωεκλογές του 2014. Ηταν η περίοδος που ο ΣΥΡΙΖΑ βάδιζε ολοταχώς προς την εξουσία, αναπτύσσοντας δυναµική νίκης από την εποµένη των εθνικών εκλογών του Ιουνίου του 2012. Στην ευρωκάλπη, λοιπόν, ακριβώς επειδή η µάχη αφορούσε την ΕΕ, και όχι µια εθνική αναµέτρηση, ο καλπάζων ΣΥΡΙΖΑ, που αναδείχθηκε πρώτος, συγκέντρωσε ποσοστό 25,56%, αφήνοντας τη Ν∆ δεύτερη µε ποσοστό 22,72%. Τι κάνει, λοιπόν, προκαταβολικά η Πειραιώς; Λέει ότι οποιοδήποτε ποσοστό µεγαλύτερο του 22,72% του 2014 είναι -ούτως ή άλλως- νίκη της Ν∆ και οποιοδήποτε ποσοστό κάτω του 35,46 του 2015 είναι ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Εκπληκτικό!

Λευτέρης ΑυγενάκηςΝέα Δημοκρατία