Απόψεις|19.05.2019 17:51

Γενοκτονία των Ποντίων: Όποιος δεν θυµάται τους προγόνους δεν βλέπει απογόνους

Ταμίλα Ελευθεριάδου

Εχουµε την εκατοστή επέτειο από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας. Eνας αιώνας από τότε που ξεριζώθηκε το πιο ζωντανό και ανεπτυγµένο κοµµάτι του Ελληνισµού χιλιάδων ετών από τις ορδές του Κεµάλ Ατατούρκ. Είναι ξεκάθαρο ότι η ροή της Iστορίας για τον Ελληνισµό έχει αλλάξει για πάντα και το κενό αυτό δύσκολα θα αναπληρωθεί.

Οι 353.000 νεοµάρτυρες, όµως, έχουν απογόνους που ρίζωσαν στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσµο, και φέρουν βαριά την ευθύνη της µνήµης τους, µε µοναδικό σκοπό την παγκόσµια αναγνώριση της θηριωδίας. Με αφορµή, λοιπόν, τα 100 έτη πρέπει όλοι µας να κάνουµε έναν σοβαρό απολογισµό για το τι έχει γίνει προς αυτή την κατεύθυνση τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, και να θέσουµε γερές βάσεις για τις επόµενες κινήσεις.

Η ένταξη της µνήµης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου πρέπει να γίνει µαζικά και µόνιµα στην εκπαιδευτική διαδικασία τόσο στο σχολείο όσο και στις εξωσχολικές δράσεις. Ιστορικά µαθήµατα, µαθήµατα πολιτισµού, χορού, µουσικής, αλλά και της ποντιακής, αρχαίας ελληνικής ουσιαστικά διαλέκτου, δεν µπορούν παρά να είναι οδηγός της παιδείας των νέων µας.

Στην Τριτοβάθµια Εκπαίδευση έγινε η αρχή στο ΑΠΘ µε τη δηµιουργία έδρας ποντιακών σπουδών και αυτό πρέπει να αποτελέσει παράδειγµα για τα υπόλοιπα ελληνικά πανεπιστήµια, αλλά και έναυσµα για συνεργασίες µε ξένα εκπαιδευτικά ιδρύµατα που θα µελετούν και θα προωθούν το σχετικό επιστηµονικό αντικείµενο.

Από την πλευρά του, το κεντρικό κράτος, επιτέλους, πρέπει να συσπειρώσει τις κοινωνικές, επιστηµονικές και οµογενειακές δυνάµεις, και να διεκδικήσει σοβαρά και οργανωµένα σε διεθνές επίπεδο την καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας. Οι ψυχές των θυµάτων δεν θα επαναπαυθούν εάν δεν υποχρεώσουµε τους θύτες να ζητήσουν µια ειλικρινή συγνώµη για τη θηριωδία που διέπραξαν οι προγονοί τους και αρνούνται πεισµατικά οι ίδιοι να αναγνωρίσουν.

* Η Ταμίλα Ελευθεριάδου είναι Υποψήφια δηµοτική σύµβουλος Θεσσαλονίκης µε τον συνδυασµό «Θεσσαλονίκη Μαζί».

Γενοκτονία Ποντίων