Απόψεις|21.05.2019 11:57

Η έννοια πολιτισµός

Σπύρος Σεραφείμ

Ηταν Νοέµβριος του 2001 όταν η Γενική Συνέλευση των Ηνωµένων Εθνών αποφάσισε να ανακηρύξει την 21η Μαΐου ως Παγκόσµια Ηµέρα για την Πολιτισµική ∆ιαφορετικότητα, τον ∆ιάλογο και την Ανάπτυξη. Ετσι, κάλεσε όλα τα κράτη-µέλη, τις διακυβερνητικές και µη κυβερνητικές οργανώσεις να διοργανώσουν εκδηλώσεις οι οποίες θα διευρύνουν τη γνώση των λαών σχετικά µε τον παγκόσµιο πολιτιστικό πλούτο και θα ενθαρρύνουν -µέσω της εκπαίδευσης και των Μέσων Μαζικής Ενηµέρωσης- τη γνώση της αξίας της πολιτισµικής διαφορετικότητας.

Παρά το γεγονός ότι το συζητάµε 18 χρόνια µετά, δεν σηµαίνει πως ο παγκόσµιος πολιτιστικός πλούτος µεγάλωσε, ούτε έχει γίνει αποδεκτή η πολιτισµική διαφορετικότητα των λαών της Γης. Αυτό σηµαίνει πως ο πλανήτης µας έχει να κάνει πολλά για τον πολιτισµό του.

Στη νεότερη Ελλάδα τη λέξη «πολιτισµός» µετέφρασε και χρησιµοποίησε από την αγγλική λέξη «civilisation» ο Αδαµάντιος Κοραής, ταυτίζοντάς τη µε τα ανώτερα προϊόντα του τρόπου ζωής µιας κοινότητας, τα οποία είναι άρρηκτα συνδεδεµένα µε την υψηλή τέχνη, τη φιλοσοφία και τις επιστήµες. Ας δούµε, λοιπόν, τι έχουν πει και τι έχουν γράψει για τον πολιτισµό µέσα στους αιώνες... - «Ο πολιτισµός µιας χώρας φαίνεται από το επίπεδο διαβίωσης των φυλακισµένων της» - Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, Ρώσος συγγραφέας - «Αυτή η χώρα (σ.σ.: αναφερόταν στις ΗΠΑ) πέρασε από τη βαρβαρότητα στην παρακµή, χωρίς να γνωρίσει τον πολιτισµό» - Ουίνστον Τσόρτσιλ, Βρετανός πρωθυπουργός - «Ο πολιτισµός δεν ακυρώνει τη βαρβαρότητα, αλλά πολλές φορές την επικυρώνει. Οσο πιο πολιτισµένος είναι ένας λαός, τόσο πιο βάρβαρος και καταστροφικός µπορεί να γίνει» - Ουµπέρτο Εκο, Ιταλός συγγραφέας - «Ο Ιησούς δάκρυσε. Ο Βολταίρος χαµογέλασε. Από εκείνο το θείο δάκρυ και εκείνο το ανθρώπινο χαµόγελο προέρχεται η χάρη του σηµερινού πολιτισµού» - Βίκτωρ Ουγκώ, Γάλλος συγγραφέας - «Ο πρώτος άνθρωπος που εκτόξευσε µια προσβολή αντί για µια πέτρα ήταν ο θεµελιωτής του πολιτισµού» - Ζίγκµουντ Φρόιντ, Αυστριακός ψυχίατρος - «Δύο είναι οι εχθροί της πολιτικής και του πολιτισµού: ο λαϊκισµός και ο ελιτισµός» - Μάνος Χατζιδάκις, µουσικοσυνθέτης.

Πολιτισµός είναι η εκλεπτυσµένη συµπεριφορά και προσέγγιση. Είναι τόσες έννοιες µαζί και σήµερα εορτάζει.

Ηνωμένα Έθνη