Απόψεις|23.05.2019 14:12

Θεωρίες συνωµοσίας...

Γιώργος Καπόπουλος

Ο ιστορικός του µέλλοντος µάλλον θα χαρακτηρίσει ως άρνηση της πραγµατικότητας την προσπάθεια ερµηνείας της νίκης του Τραµπ τον Νοέµβριο του 2016 κυρίως από τους Δηµοκρατικούς ως κατά κύριο λόγο αποτέλεσµα µιας καλά ενορχηστρωµένης από το Κρεµλίνο συνωµοσίας.

Παρά το άδοξο τέλος της σχετικής δικαστικής έρευνας στις ΗΠΑ, οι θεωρίες της συνωµοσίας ανθούν στην Ευρώπη ως πρωθύστερη ερµηνεία της προεξοφλούµενης δηµοσκοπικά διόγκωσης του ακροδεξιού αντιευρωπαϊκού λαϊκισµού στις ευρωεκλογές της Κυριακής.

Αν τον Τραµπ τον προώθησαν στον Λευκό Οίκο οι µυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας, την άνοδο της ακροδεξιάς στην ΕΕ τη στήριξαν και τη στηρίζουν τόσο ο Τραµπ όσο και ο Πούτιν, µε στόχο να αποδυναµώσουν τη δυναµική ενοποίησης και χειραφέτησης της Γηραιάς Ηπείρου.

Οι θεωρίες της συνωµοσίας είναι βολικές για αυτούς που τις εκφέρουν, αλλά αµφίβολης µέχρι στιγµής αποτρεπτικής αποτελεσµατικότητας ως προς τον περιορισµό της αντισυστηµικής ψήφου. Βολικές γιατί, αν ο ακροδεξιός λαϊκισµός στην Ευρώπη είναι ενεργούµενο του Λευκού Οίκου και του Κρεµλίνου, τότε δεν είναι αναγκαία ούτε η κριτική προσέγγιση της παγκοσµιοποίησης ούτε η αναθεώρηση της πολιτικής της µόνιµης δηµοσιονοµικής λιτότητας που έχει επιβάλει η Γερµανία στην Ευρωζώνη.

Οι θεωρίες της συνωµοσίας πιστοποιούν την αποκοπή από την κοινωνική πραγµατικότητα, η ανάγνωση της οποίας είναι ο µόνος τρόπος για να κατανοηθούν και να ερµηνευθούν φαινόµενα όπως η επικράτηση του Brexit στο δηµοψήφισµα του Ιουνίου του 2016, η εκλογή Τραµπ λίγους µήνες µετά, η κυριαρχία Σαλβίνι στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας και η δυναµική εκλογικής πρωτιάς που καταγράφει η Λεπέν µε ορίζοντα τις ευρωεκλογές της Κυριακής.

Η άνθηση των θεωριών συνωµοσίας τα τελευταία χρόνια παραπέµπει στον µισό περίπου αιώνα του Ψυχρού Πολέµου ΗΠΑ-ΕΣΣ∆, όταν κάθε κοινωνική διαµαρτυρία προσλαµβανόταν ως κίνηση αποσταθεροποίησης ενορχηστρωµένη από την αντίπαλη πλευρά. Τούτων λεχθέντων και οι ΗΠΑ και η Ρωσία αξιοποιούν υπέρ των συµφερόντων τους στον µέγιστο δυνατό βαθµό το µακράς διαρκείας βραχυκύκλωµα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Λευκός ΟίκοςΡωσίαΗΠΑ