Απόψεις|24.05.2019 13:51

Προς ψηφοφόρο που «φλερτάρει» µε την αποχή

Έθνος Γνώμη

H στατιστική «µπάρα» στις αλλεπάλληλες δηµοσκοπικές έρευνες υπερκαλύπτει µε το ποσοστό σας τα ποσοστά όλων των λεγοµένων «µικρών κοµµάτων». Είναι θεµιτό και σεβαστό να µη σας εκπροσωπεί κανένα κόµµα και κανένας υποψήφιος. Αλλά µε την αποχή σας η ψήφος που δεν οδηγείται σε κάλπη εκπροσωπεί µια ακατάγραφη, ακυρωµένη και βίαιη συµµετοχή σε µια «µαύρη τρύπα» του συστήµατος. Η αποχή σας δεν σηµαίνει τόσο διαµαρτυρία, όσο ένα παράπονο.

Θα θέλατε τα πάντα να είναι κάπως αλλιώς, κάποτε άλλοτε, κάπου αλλού. Μπορεί η µη εκπροσώπηση να χαρακτηρίζει την απογοήτευση που σας διακατέχει ή απλώς να µη χωράτε στη λογική της αναγκαστικής επιλογής από αυτό που υπάρχει. Αλλά ίσως πρέπει να ξέρετε πως οι εκλογές δεν αποτελούν κάποια ασφαλίτικη ή επικίνδυνη µέθοδο να σας µαντρώσουν...

Για πολλούς ανθρώπους είναι η µόνη ευκαιρία που έχουν για να εκφράσουν µια προσωπική επιλογή. Καθαρά προσωπική. Και η αποχή πριµοδοτεί µε απλά µαθηµατικά πάντοτε το πρώτο κόµµα. Επιλέγοντας κόµµα που δεν διεκδικεί, µήτε θα διεκδικήσει την εξουσία, αλλά ίσως εκτιµάτε µία ή περισσότερες επαγγελίες του, ίσως κρατάτε το βαρύ κλειδί της µελλοντικής αναγνώρισής του από περισσότερους ψηφοφόρους... Απέχοντας, απλώς αποθαρρύνετε το µέλλον του τόπου και αρνείστε πως υπάρχει ελπίδα, ακόµη και λιγοστή, να αλλάξουν κάποτε τα πράγµατα. Αυτές οι φράσεις είναι µια συµµετοχή στο δράµα που περνάτε. Μόνον εσείς µπορείτε να το αλλάξετε.

Δημοτικές εκλογέςΕυρωεκλογές