Απόψεις|25.05.2019 19:42

Γενική πρόβα…

Έθνος Γνώμη

Αύριο θα πάμε, πρέπει να πάµε όλοι, να ασκήσουµε το δηµοκρατικό µας δικαίωµα (και υποχρέωσή µας όχι απέναντι σε τρίτους, αλλά απέναντι στους εαυτούς µας) και να εκλέξουµε τοπικούς και περιφερειακούς άρχοντες καθώς και ευρωβουλευτές.

Η Ευρώπη ασθενεί. Πρέπει να πούµε ότι θέλουµε περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη. Σε µια πορεία προς την ενοποίησή της και όχι προς την ενίσχυση των εθνικών κρατών. Στον σηµερινό και αυριανό κόσµο θα βάζουν τη σφραγίδα τους τα «µεγάλα µεγέθη». ΗΠΑ, Κίνα πρωτευόντως και µετά Ιαπωνία, Ρωσία, Nοτιοανατολική Ασία. Αν η Ευρώπη διασπαστεί, «µαύρο φίδι που την έφαγε»… Πρέπει να έχει στόχο κάποια στιγµή να γίνει µια Ενωση κρατών µε ενιαία οικονοµική πολιτική και ενιαία εξωτερική πολιτική. Αυτό συµφέρει µακροπρόθεσµα και τη χώρα µας. Πολλαπλώς. 

Ταυτόχρονα όμως η ψήφος µας, κακά τα ψέµατα, θα είναι σαν µια επίσηµη καθολική δηµοσκόπηση. Θα δείξει τους πραγµατικούς πολιτικούς συσχετισµούς εν όψει των εθνικών εκλογών, είτε γίνουν τρεις-τέσσερις εβδοµάδες, είτε τρεις-τέσσερις µήνες αργότερα. \

Και παροτι οι ευρωεκλογές θεωρούνται πιο χαλαρές, δηλαδή η ψήφος δίνεται πιο εύκολα σε µικρά κόµµατα, η εγγύτητα της αυριανής κάλπης µε την εθνική, καθώς και η άκρως πολωτική προεκλογική εκστρατεία των δύο µεγάλων κοµµάτων, τις καθιστά κάτι σαν «γενική πρόβα» για τις εθνικές εκλογές. Οπου η πόλωση θα είναι πολύ µεγαλύτερη, αφού στο πρωθυπουργοκεντρικό σύστηµα της ∆ηµοκρατίας µας κεντρικό ρόλο έχει ο εκάστοτε εκλεγµένος πρωθυπουργός.

εκλογές 2019αποχή