Απόψεις|25.05.2019 20:12

Το σταυροδρόµι που εισέρχεται η Ευρώπη

Newsroom

του Κώστα Τσουτσοπλίδη 

Ποτέ στα σαράντα χρόνια που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκλέγεται απευθείας από τους πολίτες το πολιτικό διακύβευµα των ευρωπαϊκών εκλογών δεν ήταν τόσο ευκρινές και κρίσιµο.

Οι πολίτες στις 26 Μαΐου δεν καλούνται απλώς να επιλέξουν ποιος θα τους εκπροσωπήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ούτε καν να καταθέσουν εµµέσως την προτίµησή τους για το ποιος θα ηγηθεί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με την ψήφο τους οι πολίτες κυριολεκτικά επιλέγουν το µέλλον τους. Ουσιώδη διλήµµατα για την πορεία µας προβάλλουν µπροστά µας.

Οι βεβαιότητες που εξασφάλισαν µεταπολεµικά ειρήνη, δηµοκρατία, ευηµερία και πρόοδο αµφισβητούνται εντός και εκτός Ευρώπης. Οι πολίτες, και ιδιαίτερα οι νέοι, που θεωρούσαν ως τώρα κεκτηµένα τα επιτεύγµατα της ενωµένης Ευρώπης, αγωνιούν για απαντήσεις σε νέες µεγάλες προκλήσεις. Νέοι τοµείς οικονοµικής δραστηριότητας πρέπει να αναπτυχθούν για να ανακτήσουµε την ανταγωνιστικότητα που απωλέσαµε τις τελευταίες δεκαετίες. Οι σαρωτικές τεχνολογικές εξελίξεις διαµορφώνουν µια νέα πραγµατικότητα και αναδεικνύουν την ανάγκη να προσαρµοστούµε σε αυτήν επιτυχώς, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήµατα που µας παρέχει η Ενωσή µας, χωρίς να υπονοµευθεί η ευηµερία και η κοινωνική προστασία που έχουµε κατακτήσει.

Πράγµατι, η συµµετοχή µας στην ΕΕ παρέχει µοναδικές ευκαιρίες:

Η εµβάθυνση της ενιαίας αγοράς θα µας επιτρέψει να αξιοποιήσουµε ένα τεράστιο ανεκµετάλλευτο αναπτυξιακό κοίτασµα.

• Η ψηφιακή ένωση θα µας επιτρέψει να κερδίσουµε το στοίχηµα της 4ης Βιοµηχανικής Επανάστασης. • Η φιλόδοξη κεντρική στρατηγική της ΕΕ για την τεχνητή νοηµοσύνη µάς δίνει παγκόσµιο προβάδισµα σε βιοµηχανικό, τεχνολογικό και νοµικό επίπεδο.

• Η ενεργειακή ένωση θα αντιµετωπίσει την ενεργειακή πενία της ηπείρου που σήµερα υπονοµεύει την ανταγωνιστικότητα της βιοµηχανίας.

• Τα κοινά ερευνητικά προγράµµατα µας καθιστούν αξιόπιστους παίκτες στον παγκόσµιο τεχνολογικό ανταγωνισµό.

• Η περιβαλλοντική πολιτική της Ενωσης όχι µόνο καθιστά αειφόρο την οικονοµική δραστηριότητα, αλλά γεννά νέες ευκαιρίες επενδύσεων στην πράσινη οικονοµία. Ταυτόχρονα, η συµµετοχή στην ΕΕ προστατεύει τους πολίτες από µεγάλες απειλές.

• Η ασφάλειά µας απειλείται από εξωτερικές αλλά και ασύµµετρες απειλές, όπως η τροµοκρατία, στις οποίες η κοινή δράση είναι περισσότερο αποτελεσµατική. • Οι κοινωνικές κατακτήσεις που είναι συνώνυµο του ευρωπαϊκού µοντέλου είναι στο DNA της ΕΕ.

•Το ψηφιακό χάσµα που περιθωριοποιεί συµπολίτες µας αντιµετωπίζεται από την Ενωση ως ζήτηµα πρώτης προτεραιότητας.

• Η αµφισβήτηση της δηµοκρατίας από αυταρχικές ηγεσίες µέσα και έξω από την ΕΕ έχει ταυτοποιηθεί ως αντίπαλος του ευρωπαϊκού εγχειρήµατος.

• Η ΕΕ πρωτοπορεί παγκοσµίως σε πολιτικές και δράσεις για την αποσόβηση της κλιµατικής αλλαγής.

Το κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των νέων προκλήσεων που αποτελούν τη βασική ατζέντα της ΕΕ είναι ο παγκόσµιος χαρακτήρας τους. Η Ενωση αποτελεί το όχηµα µε το οποίο οι λαοί της Ευρώπης µπορούν αποτελεσµατικά να τις αντιµετωπίσουν. Καµία χώρα-µέλος, ούτε καν οι µεγαλύτερες, δεν έχει το µέγεθος για να τις αντιπαλέψει µε επιτυχία. Η υπόσχεση ότι υπάρχει καταφύγιο από έναν κόσµο που αλλάζει µε καταιγιστικούς ρυθµούς δεν έχει πραγµατικό αντίκρισµα. Στις 26 Μαΐου οι πολίτες βρίσκονται σε ένα κρίσιµο ιστορικό σταυροδρόµι. Με την ψήφο τους µπορούν να ενισχύσουν την πορεία κοινής αντιµετώπισης των µεγάλων αυτών θεµάτων που θα ορίσουν το µέλλον µας. Ο άλλος δρόµος της αναδίπλωσης στο εθνικό πεδίο οδηγεί σε αδιέξοδο

Ο Κώστας Τσουτσοπλίδης είναι εκπρόσωπος Τύπου Γραφείου Ευρωπαΐκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα

ΕυρώπηΕυρωπαϊκή Ένωση