Απόψεις|27.05.2019 13:27

Τα µηνύµατα της κάλπης

Λευτέρης Μπιντέλας

Και η χθεσινή δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Οι ψηφοφόροι έστειλαν τα µηνύµατά τους µέσω της κάλπης προς όλα τα κόµµατα, µε πρώτο παραλήπτη την κυβέρνηση, όπως άλλωστε συµβαίνει σε κάθε εκλογική αναµέτρηση. Τα εκλογικά αποτελέσµατα της Κυριακής µάς οδηγούν σε δύο βασικά συµπεράσµατα:

Πρώτον, η επικράτηση της Νέας ∆ηµοκρατίας είναι καθαρή και τα ποσοστά που κατέγραψε στις ευρωεκλογές την οδηγούν σε τροχιά αυτοδυναµίας. Κατάφερε να αυξήσει τα ποσοστά της και να ξεπεράσει τις προβλέψεις των δηµοσκόπων. Το κατάφερε «επαναπατρίζοντας» ψήφους από τα δεξιά και ακροδεξιά της, µειώνοντας τα ποσοστά του µορφώµατος της Χρυσής Αυγής, τα οποία φαίνεται να «καρπώνεται» µαζί µε την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.

Δεύτερον, οι αυτοδιοικητικές εκλογές έβλαψαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση προσέδωσε στην ευρωκάλπη χαρακτηριστικά εθνικών εκλογών, µε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να ζητά ψήφο εµπιστοσύνης. Ορθώς το έπραξε, προκειµένου να συσπειρώσει την εκλογική του βάση και να σπάσει την παράδοση της «χαλαρής ψήφου» στις ευρωεκλογές.

Ωστόσο οι πολίτες ψήφιζαν χθες και για «µικρούς πρωθυπουργούς», δηλαδή για περιφερειάρχες και δηµάρχους. Ο λαός κλήθηκε να επιλέξει τα πρόσωπα που θα διαχειριστούν τα προβλήµατα της καθηµερινότητάς του. Στις περισσότερες αναµετρήσεις, τόσο στους δήµους όσο και στις περιφέρειες, οι υποψήφιοι φαίνεται να κρίθηκαν από τους ψηφοφόρους µε αυτοδιοικητικά κριτήρια, µε εξαίρεση τη Βόρεια Ελλάδα, όπου η Συµφωνία των Πρεσπών επηρέασε την κάλπη

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αδύναµες υποψηφιότητες στους µεγάλους δήµους και περιφέρειες της χώρας. Ελειπαν από τα ψηφοδέλτιά του πρόσωπα ικανά να εκφράσουν τους πολίτες. Και ο ΣΥΡΙΖΑ πλήρωσε ακριβά αυτό το έλλειµµα. Οι αυτοδιοικητικές συµπαρέσυραν και τις ευρωεκλογές, µε αποτέλεσµα να βαφτεί µπλε ο χάρτης της Ελλάδας. Είναι βέβαιο ότι τα εκλογικά αποτελέσµατα µεταφέρουν την πρωτοβουλία των κινήσεων στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι επίσης βέβαιο ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει µπροστά του ένα µεγάλο στοίχηµα: Θα καταφέρει να γυρίσει το παιχνίδι και να µειώσει τη διαφορά ή η προωθητική δύναµη που τον έφερε στην κυβέρνηση έχει εξαντληθεί;

ΕυρωεκλογέςΔημοτικές εκλογέςεκλογές 2019