Απόψεις|27.05.2019 13:44

Εκλογές 2019: Το αποτύπωµα των Πρεσπών

Εύρης Τσουμής

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι υποψήφιοί του, όπως φάνηκε, «πλήρωσαν» όχι µόνο τη Συµφωνία των Πρεσπών, αλλά κατά περίπτωση και κατά περιοχή τα ειδικά προβλήµατα που είχαν ανακύψει. Η κυριαρχία του Απόστολου Τζιτζικώστα στην Κεντρική Μακεδονία δεν εξέπληξε κανέναν, αφού -έτσι και αλλιώς- θεωρούνταν πανίσχυρος. Η υποψηφιότητα του Χρήστου Γιαννούλη εκ µέρους του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε πολύ αργά, όταν πια είχαν διαµορφωθεί οι συσχετισµοί.

Ο κ. Γιαννούλης βρέθηκε µε την πλάτη στον τοίχο, να προσπαθεί να ανατρέψει την εικόνα του κ. Τζιτζικώστα, όπως είχε διαµορφωθεί το προηγούµενο διάστηµα χάρη και στις επαινετικές αναφορές κυβερνητικών στελεχών για το έργο του. Πέρα από τα παραπάνω, η Συµφωνία των Πρεσπών έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην προσπάθεια του Χρήστου Γιαννούλη.

Είναι χαρακτηριστικό πως στη διάρκεια της περιοδείας του σε πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας δέχτηκε φραστικές επιθέσεις, µε τον τηλεοπτικό φακό να αποτυπώνει την ένταση. Στη ∆υτική Μακεδονία, ο νυν περιφερειάρχης και υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, Θόδωρος Καρυπίδης, παρότι ξεκίνησε ως φαβορί, έχασε την πρωτιά από τον υποψήφιο της Ν∆, Γιώργο Κασαπίδη, όχι τόσο εξαιτίας της Συµφωνίας των Πρεσπών, όσο λόγω της επικείµενης πώλησης λιγνιτικών µονάδων στην «ενεργειακή καρδιά της χώρας». Είναι χαρακτηριστικό πως, εξαιτίας αυτής της κατάστασης, ανέβηκαν τα ποσοστά της υποψήφιας τους ΚΙΝΑΛ, Γεωργίας Ζεµπελιάδου.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, η εκλογική µάχη εξελίχθηκε σε «γαλάζιο» εµφύλιο. Η κυριαρχία της Ν∆ είναι σηµαντική, αφού στις δύο πρώτες θέσεις βρίσκονται ο επίσηµος υποψήφιος της Ν∆, Χρήστος Μέτιος, και ο αντάρτης, προερχόµενος από τον χώρο της Ν∆ και φίλος της οικογένειας Μητσοτάκη, Χριστόδουλος Τοψίδης. Ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Κατσιµίγας, δεν µπόρεσε να σπάσει το «γαλάζιο» δίπολο. Σύµφωνα µε εκτιµήσεις, εκλογική ζηµιά στον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ο υποψήφιος του ΚΙΝΑΛ, πρώην δήµαρχος Καβάλας, Κωστής Σιµιτσής, ο οποίος συγκέντρωσε υψηλό ποσοστό.

ΕυρωεκλογέςΣυμφωνία των Πρεσπώνεκλογές 2019Δημοτικές εκλογές