Απόψεις|28.05.2019 12:43

Εκλογές µετά από εκλογές

Έθνος Γνώμη

Εχει 20 χρόνια που ο νικητής των ευρωεκλογών δεν νίκησε στις εθνικές εκλογές που ακολούθησαν. Η περίπτωση ΣΥΡΙΖΑ το 2014 είναι χαρακτηριστική. Ο Αλέξης Τσίπρας µέτρησε τα ανοιχτά ενδεχόµενα και αποφάσισε να προχωρήσει σε πρόωρη αναµέτρηση, επανεκτιµώντας την εξάντληση της τετραετίας ως ρίσκο για τη χώρα και τον ίδιο. Η µεγάλη ποσοστιαία διαφορά από τη Νέα Δηµοκρατία, αναπάντεχη για πολλούς, απαιτεί µια άλλη στρατηγική και προσαρµογή σε νέες τακτικές, καθώς η συµπεριφορά του εκλογικού σώµατος εµπεριέχει την πιθανότητα να υπάρξουν µόνιµες «βλάβες» στην επιρροή ΣΥΡΙΖΑ.

Ιδίως το νέο αυτοδιοικητικό περιβάλλον, που ακύρωσε την τολµηρή απόφαση να προταθούν υποψηφιότητες αγνώστων στο ευρύ κοινό στελεχών, θα βαραίνει τα δεδοµένα στον µεσοπρόθεσµο «συριζαϊκό» ορίζοντα. Το ουσιώδες ζήτηµα είναι η νέα γραµµή που θα κληθούν να υπηρετήσουν οι άνθρωποι που πρέπει να διαχειριστούν τις συνέπειες µιας ήττας, ίσως µε ολότελα διαφορετική στρατηγική από αυτήν που συνήθισαν.

Το µόνο που εκκρεµεί, το µόνο που είναι επείγον, είναι η γρήγορη αντίδραση που, χωρίς να συνεχίζει τα ειδικά χαρακτηριστικά µιας συµπεριφοράς βασισµένης στην πόλωση, θα συνενώσει χωρίς φόβο και ηττοπάθεια µια παράταξη «καταδικασµένη» να ξεπερνάει τις δυσκολίες. Σε κάθε περίπτωση, θα ήταν θαυµάσιο η ώρα της λύπης και της έκπληξης να έχει επειγόντως ηµεροµηνία λήξης

ΕυρωεκλογέςΔημοτικές εκλογέςεκλογές 2019