Απόψεις|28.05.2019 13:38

Εθνικές κάλπες και αυτοδυναµία

Τραϊανός Χατζηδημητρίου

∆υστυχώς. Επειδή οι δήµαρχοι είναι ό,τι πιο κοντινό στα προβλήµατα του πολίτη, ενώ οι περιφερειάρχες θα διαχειρισθούν µεγάλα αναπτυξιακά κονδύλια και η λαϊκή νοµιµοποίησή τους θα είχε βαρύνοντα ρόλο και ουσία.

Ωστόσο, εκ των πραγµάτων αποτελούν παράπλευρη απώλεια, αφού η προσοχή των κοµµάτων και της κοινής γνώµης είναι πλέον στραµµένη στις εθνικές κάλπες που θα στηθούν σε έναν µήνα. Τα ερωτήµατα µπορεί να είναι πολλά: Θα παραµείνει η διαφορά των 9,5 µονάδων; Θα αυξηθεί, θα µειωθεί; Θα ξεπεράσει ο δικοµµατισµός το 60% από 57% που είναι σήµερα και πόσες µονάδες; Θα αντέξει το ΚΙΝΑΛ στην πόλωση; Θα επιβιώσουν νέα µικρά κόµµατα στη νέα Βουλή ή θα είναι πεντακοµµατική; Ολα αυτά όµως θα µπορούσαν να στεγασθούν κάτω από ένα και µόνο ερώτηµα: Θα έχει αυτοδυναµία η Ν∆; Με τα αποτελέσµατα των ευρωεκλογών και τα εκτός Ευρωκοινοβουλίου κόµµατα στο 18%, η Ν∆ θα έπαιρνε ακριβώς 151 έδρες. Βέβαια η χώρα δεν µπορεί να κυβερνηθεί µε 151.

Εζησε αυτό το µαρτύριο για 3,5 χρόνια ο αείµνηστος Μητσοτάκης, αλλά τότε ήταν άλλες εποχές... Προφανώς σήµερα στην εύθραυστη µεταµνηµονιακή Ελλάδα χρειάζονται ευρύτερες συναινέσεις και συνεργασίες. Αλλά ο στόχος της αυτοδυναµίας για τη Ν∆ υπάρχει ως η µοναδική πρόκληση. Και αντίστοιχα θα ορίσει εξ αντανακλάσεως πιθανότατα την εκλογική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ. Που θα ζητά την ενίσχυσή του από όσους ψηφοφόρους τον «σκέφθηκαν», αλλά δεν προσήλθαν στις κάλπες, και από όσους πήγαν «χαλαρά» σε όµορα µικρότερα κόµµατα, µε την ελπίδα ότι µπορεί να µην υπάρξει αυτοδυναµία της Ν∆.

Η οποία βεβαίως δεν εξαρτάται από το ποσοστό του δεύτερου κόµµατος, ούτε από τη διαφορά του µε το πρώτο, παρά µόνο από το ποσοστό των εκτός Βουλής κοµµάτων. Σε αυτό το µοτίβο πολωτικής προεκλογικής εκστρατείας είναι πολύ πιθανό ότι θα συµπιεσθούν όλα τα υπόλοιπα κόµµατα. Και τα εκτός Βουλής, που πιθανότατα θα έχουν µειωµένο ποσοστό σε σχέση µε το 18% των ευρωεκλογών. Κάτι που θα σηµαίνει ότι η αυτοδυναµία θα κριθεί σε υψηλότερο ποσοστό του πρώτου κόµµατος. Πόλωση όµως σηµαίνει ενίσχυση των δύο πόλων. ∆εν θα είναι έκπληξη αν Ν∆ και ΣΥΡΙΖΑ αυξήσουν τα ποσοστά τους, διατηρώντας, διευρύνοντας ή µειώνοντας τη διαφορά των 9,5 µονάδων.

εκλογές 2019ΕυρωεκλογέςΔημοτικές εκλογές