Απόψεις|28.05.2019 14:22

Συλλυπητήρια σε όλους!

Ευάγγελος Χεκίμογλου

Μετά από τετραετή άσκηση της ευκολότερης αντιπολίτευσης στον κόσµο, απέναντι σε µια κυβέρνηση που αύξανε φόρους και έκοβε συντάξεις (όπως άλλωστε και εσείς προηγουµένως), εξασφαλίσατε µια µάζα απογοητευµένων που αµφιβάλλω αν θα επαρκέσει για κοινοβουλευτική αυτοδυναµία στις επερχόµενες εκλογές. Και ασφαλώς θα εξανεµιστεί στην πρώτη δυσκολία που θα αντιµετωπίζατε, αν καταφέρνατε να σχηµατίσετε κυβέρνηση. Διότι δεν πιστεύω να νοµίζετε στα σοβαρά ότι 34% των Ελλήνων έγιναν ξαφνικά οπαδοί της ελεύθερης αγοράς.

Θερµά συλλυπητήρια και στον ΣΥΡΙΖΑ όχι διότι έχασε, αλλά διότι µπορεί να πίστευε πως θα κερδίσει. Η πραγµατική δύναµή του δεν είναι το 24άρι (αυτό πιστώνεται προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα). Η πραγµατική δύναµή του είναι εκείνη που φάνηκε στις αυτοδιοικητικές εκλογές, δηλαδή περί το 15% (κάτι ανάµεσα στο 12% του Γιαννούλη και το 17% του Ηλιόπουλου). Τόσο µετράει ως κόµµα της Κεντροαριστεράς, σύµφωνα µε τον νέο αυτοπροσδιορισµό του, και θα πρέπει να θυµούνται στην Κουµουνδούρου ότι προ δεκαετίας ήταν ευχαριστηµένοι µε 4,60%. Η διαφορά από τον σκληρό πυρήνα του 15% µέχρι το εκλογικό 24% αποτελείται από εκείνους που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο απερχόµενος πρωθυπουργός διαθέτει µαγικές δυνάµεις (πράγµα που προσωπικώς ουδόλως αποκλείω).

Συλλυπητήρια και στο ΚΙΝΑΛ ή όπως αλλιώς λέγεται, για την παραµονή του στα µονοψήφια, για τον πρόσθετο λόγο ότι η ηγεσία του είναι χαρούµενη για τα ισχνά κατάλοιπα της άλλοτε κραταιάς εκλογικής του απήχησης.

Συνεχίζω τα συλλυπητήρια προς εκείνους που επιθυµούν ένα σταθερό δικοµµατικό σύστηµα. ∆υστυχώς, εχάσατε, αγαπητοί φίλοι. ∆ιότι, το πραγµατικό δικοµµατικό σύστηµα (ο σκληρός πυρήνας Ν∆ και ΣΥΡΙΖΑ) αποδείχθηκε εξαιρετικά φθαρµένο και αδύναµο να συγκρατήσει τους απογοητευµένους. Αυτό που στα γκάλοπ εµφανίζεται ως ο «κανένας», στις κάλπες έλαβε µορφή και υπόσταση. Σχεδόν ένας στους τρεις Ελληνες ψήφισε κάποια χίµαιρα. Αν αθροίσετε τον κατακερµατισµό, ήτοι ΧΑ, Βελόπουλο, Βαρουφάκη, Λεβέντη, ΛΑΕ, Κωνσταντοπούλου και τα σαράντα «λοιπά κόµµατα», καθένα µε τη λόξα του, δεν θα πρέπει να αισθάνεστε και πολύ ασφαλείς. Τις επόµενες και τις µεθεπόµενες εκλογές θα τις κρίνει αυτός ο πολιτικός πολτός, που συναθροίζει περί το 30%, µαζί µε όσους αναγνωρίζουν ικανότητες θαυµατοποιών στον απερχόµενο πρωθυπουργό και στον επελαύνοντα αρχηγό της αξιωµατικής αντιπολίτευσης

εκλογές 2019Δημοτικές εκλογέςΕυρωεκλογές