Απόψεις|28.05.2019 15:46

Εκλογές 2019: Αρχισε να «ξηλώνεται» η συμμορία της Χρυσής Αυγής

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Ναι, ναι: Η συµµορία της Χρυσής Αυγής άρχισε να ξηλώνεται

Οι ευρωεκλογές το έδειξαν µε τον πιο ξεκάθαρο τρόπο. Αν και είναι σαν το... περιττό λίπος. Ταχύτατα αυξάνεται, σταδιακά όµως και µε προσπάθεια φεύγει. Παρ’ όλα αυτά το θέµα είναι να γίνει η αρχή. Ο Μιχαλολιάκος κάτι ψελλίζει για «πόλεµο του συστήµατος» και ο Κασιδιάρης ούτε µε το κιάλι δεν είδε δεύτερο γύρο. Η πτώση της Χρυσής Αυγής δεν είναι όµως µόνο ποσοτική.

Είναι και ποιοτική, και αυτό έχει τη σηµασία του. ∆εν είναι µόνο το ποσοστό της που µειώθηκε σχεδόν στο µισό, αλλά και οι ψήφοι της σε απόλυτους αριθµούς µειώθηκαν αντίστοιχα. Φαίνεται µάλιστα πως η Χρυσή Αυγή χάνει τα ερείσµατα που είχε σε σηµαντικά αστικά κέντρα. Κυρίως στην «εργατούπολη» της Β’ Πειραιά, όπου χάνει περίπου 10.000 ψήφους και το ποσοστό της µειώνεται αποφασιστικά.

Το ίδιο και σε περιοχές που κατοικούν χαµηλόµισθα και µέσα αστικά στρώµατα όπως ο Νότιος Τοµέας της Αθήνας, όπου η Χρυσή Αυγή υποχωρεί πάνω από 60%, ενώ αντίστοιχη είναι η εικόνα και των υπόλοιπων Τοµέων που µέχρι πρότινος αποτελούσαν τη Β’ Αθήνας. Πολύ σηµαντικό στοιχείο και η κατακρήµνιση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής στις δύο Περιφέρειες της Θεσσαλονίκης, όπου απώλεσε δεκάδες χιλιάδες ψήφους.

Παρότι σε αυτή την προεκλογική περίοδο κυριάρχησε το µακεδονικό ζήτηµα, που εµφανώς θεωρούσε προνοµιακό πεδίο. Ακόµη και στα νησιά, όπου το Προσφυγικό είναι το βασικό θέµα συζήτησης, η Χρυσή Αυγή υποχώρησε, αν και διατηρεί κάποιες δυνάµεις. Μόνο σε δυο-τρεις νοµούς µε «παραδοσιακή δεξιά ψήφο» το νεοναζιστικό µόρφωµα έχει κρατήσει σχετικά υψηλή καταγραφή. Τα σηµάδια δείχνουν πως αυτή η πορεία θα συνεχιστεί. Ιδίως µε την πόλωση των ερχόµενων εβδοµάδων και τη Νέα ∆ηµοκρατία να έχει «ταβανιασµένη» τη συσπείρωσή της.

Οµως είναι άλλο πράγµα το να ξεφορτωνόµαστε τη Χρυσή Αυγή και άλλο πράγµα να γλιτώσουµε από τις απόψεις της. Το κόµµα του Βελόπουλου, που ήρθε στο προσκήνιο, δεν θέλει και µεγάλη πολιτική οξυδέρκεια για να δει κανείς ότι υιοθετεί κατά 90% τον χρυσαυγίτικο λόγο. Βλέπετε, αυτή η υπόθεση εξαρχής ήταν περίπλοκη. Οι ναζιστικές και ακροδεξιές αντιλήψεις δεν θα περιθωριοποιηθούν µόνο µε την ψήφο µας. Αλλά και µε τον τρόπο που λειτουργούµε στην κοινωνία.

Χρυσή ΑυγήΝίκος Μιχαλολιάκος