Απόψεις|29.05.2019 14:18

Απελευθέρωση οµήρων των εκλογικών διαδικασιών

Ευάγγελος Χεκίμογλου

Η απελευθέρωση γίνεται σταδιακά, µε την ενσωµάτωση των αποτελεσµάτων. Πρώτοι απελευθερώθηκαν οι υποψήφιοι των δεκάδων συνδυασµών που δεν εκλέγουν ευρωβουλευτές. Εξω από τις πόρτες των εκλογικών κέντρων τους περίµεναν οι οικείοι τους, γονείς, σύζυγοι και παιδιά. «Πόσο µεγάλωσε ο Γιαννάκης» είπε ένας όµηρος αγκαλιάζοντας το παιδί του.

«Πώς ψήλωσες έτσι βρε παιδί µου;». «∆εν είναι αυτός ο Γιαννάκης» είπε η σύζυγός του. «Αυτός είναι ο Γιωργάκης, ο µικρός γιος µας. Επίσης, αυτή η ξανθιά που αγκάλιασες και φίλησες δεν ήµουν εγώ». «Μην τον µαλώνεις, µαµά» είπε ο Γιαννάκης. «Εχει τόσον καιρό που τρέχει στις προεκλογικές εκστρατείες και δεν µας έχει δει. Πού να µας θυµάται». Μερικοί υποψήφιοι είχαν αλλάξει πολύ από τις ταλαιπωρίες της προεκλογικής περιόδου και οι συγγενείς τους δεν µπορούσαν να τους αναγνωρίσουν. Η διανοµή ψηφοδελτίων σε λαϊκές αγορές νωρίς το πρωί προκαλεί νευρική διαταραχή που αλλοιώνει το ύφος του υποψηφίου.

Επίσης, η αγωνία για το εκλογικό αποτέλεσµα δηµιουργεί ρυτίδες, για να µη σας πω για το τι παθαίνεις από το σοκ του εκλογικού αποτελέσµατος. Ετσι, πολλοί όµηροι διασταυρώθηκαν µε τις οικογένειές τους χωρίς να τις αναγνωρίσουν, αφού είχαν να τις δούνε µήνες, αλλά και χωρίς να αναγνωριστούν από αυτές, ένεκα των κακουχιών του εκλογικού αγώνα και του σοκ της εκλογικής συντριβής.

Οι σκηνές που διαδραµατίσθηκαν ήταν συγκλονιστικές. «Μην είδατε τον Μήτσο µου;» ούρλιαζε µια µαυροντυµένη γυναίκα, δείχνοντας τη φωτογραφία ενός νέου. «Πού µε άφησες, λεβέντη µου; Τι σου κάνανε;». «Μην κλαις Μαρία» είπε ένας γνωστός της. «Να ο Μήτσος σου, αυτός µε τα µπλε». «Ποιος; Αυτός ο γέρος; Ο χλεµπονιάρης;». «Ετσι τον καταντήσανε τα βάσανα του αγώνα». «Και γιατί φιλάει την κοντοστούπα;». «Νοµίζει ότι είσαι εσύ».

Σε µερικές περιπτώσεις, τους οµήρους δεν τους περίµενε µόνον η οικογένειά τους, αλλά και εκπρόσωποι των τραπεζών και της Εφορίας, προκειµένου να εισπράξουν τις δόσεις των προηγουµένων µηνών, οι οποίες αναλώθηκαν για προεκλογικούς σκοπούς. Σήµερα, που αναµένεται η µαζική απελευθέρωση των δεκάδων χιλιάδων υποψήφιων δηµοτικών συµβούλων, θα γίνουµε µάρτυρες πολλών ακόµη δραµατικών σκηνών, οικογενειακού και οικονοµικού χαρακτήρα

εθνικές εκλογέςβουλευτικές εκλογέςεκλογές 2019