Απόψεις|29.05.2019 14:22

Στην κόψη του ξυραφιού ο Γιάνης Βαρουφάκης

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Οµως κάποιοι άνθρωποι φαίνεται πως έλκουν και έλκονται από καταστάσεις που βρίσκονται στην «κόψη του ξυραφιού». Ενας από αυτούς µάλλον είναι ο Γιάνης Βαρουφάκης. Με τις αναρτήσεις που έκανε χθες στα social media ο πρώην υπουργός Οικονοµικών έδειχνε ιδιαίτερα άνετος ενώ παιζόταν µέχρι την τελευταία στιγµή το αν το ΜέΡΑ25 θα έβγαζε τελικά ευρωβουλευτή (συγκεκριµένα τη Σοφία Σακοράφα).

Εχω την εντύπωση, µάλιστα, ότι δεν «έδειχνε» µόνο, αλλά ήταν κιόλας. Αλλωστε τον έχουµε παρακολουθήσει και στο παρελθόν, όταν κρίνονταν θέµατα πολύ µεγαλύτερης βαρύτητας από µία έδρα στην Ευρωβουλή. Για την ακρίβεια... όλες οι έδρες της Ελλάδας στην Ευρωβουλή. Μιλάω, φυσικά, για το 2015. Τότε που πάλι έµοιαζε ιδιαίτερα εξοικειωµένος σε ένα περιβάλλον τεράστιων πιέσεων και σύνθετων πολιτικοοικονοµικών δεδοµένων. Αυτό το στοιχείο είναι θετικό ή αρνητικό; Μια φρόνιµη ανάλυση λέει πως όχι.

Σε µια περίοδο που όλοι οι δηµοσκόποι και οι εκλογολόγοι µάς λένε ότι τους πολιτικούς συσχετισµούς καθορίζουν οι «νοικοκυραίοι», τι τύχη µπορεί να έχει κάποιος που βγάζει την αίσθηση του «παράτολµου»; Από την άλλη, όµως, είχε τύχη σε αυτές τις ευρωεκλογές. Το κόµµα του Γιάνη Βαρουφάκη καταγράφηκε ως υπαρκτή πολιτική δύναµη. Συγκέντρωσε τα µεγαλύτερα ποσοστά του στα αστικά κέντρα αλλά και στην Κρήτη, την Κόρινθο ή την Ηπειρο.

Αυτό παρότι είχαµε εκλογές ισχυρής πολιτικής πόλωσης, όπου οι ψηφοφόροι του χώρου της Αριστεράς δεν είχαν και τα υψηλότερα ποσοστά συµµετοχής. Αφήστε το ότι από τη Ν∆ και το ΠΑΣΟΚ έχει στοχοποιηθεί ως υπαίτιος σχεδόν για κάθε δεινό. Οµως και το µέλλον του ΜέΡΑ25 δείχνει ότι επίσης θα κινηθεί σε καταστάσεις δύσκολων ισορροπιών. Οχι µόνο γιατί θα διεκδικήσει την είσοδο στο Κοινοβούλιο.

Αλλά και γιατί τα ποσοστά που θα επιτύχει µπορεί να καθορίσουν ολόκληρο το πολιτικό τοπίο. Μέσω των ντόµινο των προϋποθέσεων για την επίτευξη ή όχι αυτοδύναµης κυβέρνησης. Οπως είπαµε, όµως, ο Γιάνης Βαρουφάκης νιώθει άνετα σε τέτοιες καταστάσεις. Μάλιστα φιλοδοξεί το πολιτικό πρόγραµµα του ΜέΡΑ25 να είναι αυτό που θα απασχολήσει τους ψηφοφόρους . Ενα πρόγραµµα που -για να είµαι ειλικρινής- πολλούς µπερδεύει µε τον χαρακτήρα του. Αφού, όπως λένε, δεν µπορούν να το κατατάξουν κάπου.

ΜέΡΑ25εκλογές 2019Γιάνης Βαρουφάκης