Απόψεις|30.05.2019 14:09

Για την ήττα των αριστερών δυνάµεων στις χώρες της Βαλκανικής

Χρήστος Τελίδης

Στα Βαλκάνια δεν ήταν µόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, από την Αριστερά, που ηττήθηκε στις ευρωεκλογές, µε αποτέλεσµα η χώρα να οδηγείται σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Στις τρεις από τις πέντε χώρες της ΕΕ στην περιοχή -που είναι και οι µεγαλύτερες- οι δυνάµεις της Αριστεράς είτε βρίσκονται στην κυβέρνηση (Ελλάδα και Ρουµανία) είτε στην αντιπολίτευση (Βουλγαρία).

Οπου οι ευρωεκλογές έγιναν µε εθνική ατζέντα, οι αριστερές δυνάµεις ηττήθηκαν, ενώ στις δύο µικρότερες χώρες των ∆υτικών Βαλκανίων (Κροατία και Σλοβενία) διατήρησαν ή και αύξησαν λίγο τις δυνάµεις τους – αν και υπήρξε συνολικότερη µετακίνηση προς τα δεξιά. Συντηρητικά κόµµατα, που κινούνται συχνά στον άξονα τον οποίο επιχειρεί να δηµιουργήσει ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορµπαν µε κορµό το Προσφυγικό και την ξενοφοβία, είδαν τις δυνάµεις τους να αυξάνονται.

Στη Ρουµανία των κοντά 20 εκατ. κατοίκων, το κυβερνών Σοσιαλδηµοκρατικό Κόµµα κυριολεκτικά καταποντίστηκε, χάνοντας περίπου το 50% της δύναµής του σε σχέση µε τις βουλευτικές εκλογές του 2016. Συγκέντρωσε ποσοστό 25%, έναντι 45% το 2016 και 37,6% στις ευρωεκλογές του 2014. Την εποµένη, µάλιστα, των ευρωεκλογών της περασµένης Κυριακής ο ηγέτης του, Λίβιου Ντραγκνέα, οδηγήθηκε στις φυλακές, µετά την καταδίκη του σε φυλάκιση 3,5 χρόνων για υπεξαίρεση δηµοσίων πόρων, µε τον συντηρητικό πρόεδρο της χώρας Κλάους Γιοχάνις και την αντιπολίτευση να πιέζουν για πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Στη Βουλγαρία, το Σοσιαλιστικό Κόµµα, που τους τελευταίους µήνες απείχε από τη Βουλή φέρνοντας στο φως ένα σωρό σκανδάλων στελεχών της κυβέρνησης του Μπόικο Μπορίσοφ, που οδήγησε σε παραιτήσεις αρκετούς υπουργούς, και ζητώντας επιτακτικά πρόωρες εκλογές, είδε τελικά να µην επιδοκιµάζεται από το εκλογικό σώµα. Στις κάλπες προσήλθε µόλις το 33,27% των ψηφοφόρων και το Σοσιαλιστικό Κόµµα πήρε ποσοστό 24,26%, µικρότερο από το 27,19% που είχε πάρει στις βουλευτικές του 2017. Το κυβερνών κόµµα GERB κέρδισε µε 31,07%, έναντι 32,38% το 2017. Εντυπωσιακή ήταν η αύξηση που παρουσίασε το µειονοτικό Κίνηµα ∆ικαιωµάτων και Ελευθεριών, το οποίο είχαν επιχειρήσει να διασπάσουν οι άνθρωποι του Ταγίπ Ερντογάν. Πήρε το 16,55% των ψήφων, έναντι 8,99% το 2017.

Μετά την εκλογική ήττα η πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόµµατος, Κορνέλια Νίνοβα, υπέβαλε την παραίτησή της, ενώ οι βουλευτές του πρόκειται να επιστρέψουν στη Βουλή. Στα Βαλκάνια το ευρωπαϊκό όνειρο έχει ξεφτίσει αρκετά τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα οι αριστερές δυνάµεις -σε αντίθεση µε όσα πέτυχαν οι αντίστοιχες δυνάµεις στην Ιβηρική- δεν κατάφεραν να αποτινάξουν το αρνητικό βαλκανικό τους στίγµα, ενεπλάκησαν σε σκανδαλολογίες αλλά και, συχνά, στελέχη τους σε σκάνδαλα. Και το σηµαντικότερο; ∆ εν κατάφεραν να παρουσιάσουν µια πειστική προοπτικήλύση για την επόµενη µέρα. Και αυτό κρίθηκε σε µεγάλο βαθµό από τους πολίτες στις ευρωεκλογές.

ΣΥΡΙΖΑαριστεράΒαλκάνια