Απόψεις|31.05.2019 13:54

Δικαιοσύνη: Χάθηκε μια win - win κατάσταση

Έθνος Γνώμη

Τον Μάιο, η Βουλή ψήφισε την εισήγησή της για τα πρόσωπα. Είναι ένα πολιτικό ζήτηµα που απαιτούσε πολιτική επίλυση. Η πολιτική λύση προτάθηκε, αλλά δεν ευοδώθηκε. Επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, νικητή στις πρόσφατες ευρωεκλογές, πρότεινε συνεννόηση... Ετσι, θα ωφελούνταν όλοι!

Το κύρος της Βουλής, η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης µε τον «αποχρωµατισµό» δικαστών, η επιλογή εντέλει της πολιτικής στη θέση της διαµάχης. Τα δύο κόµµατα θα έβγαιναν κερδισµένα. Θα εγγραφόταν ως γεγονός ότι επιτέλους συνεννοήθηκαν σε κάτι που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο. Και η ΝΔ θα είχε να λέει επιπλέον ότι, αν δεν αντιδρούσε, δεν θα υπήρχε η πρόσκληση για συναίνεση. Αλλά το µεγάλο κέρδος θα το είχε η Δικαιοσύνη.

Θα απαλλασσόταν από την καχυποψία και θα επέστρεφε απρόσκοπτη στο έργο της. Οι δικαστές δεν θα χρωµατίζονταν, τώρα ως «κόκκινοι», µετά ως «γαλάζιοι». Ας µη λησµονούµε ότι στον νέο αιώνα ζήσαµε πολλές αµφισβητήσεις αποφάσεων της Δικαιοσύνης (αµφισβητήσεις, όχι κριτική), που ίσως δεν θα υπήρχαν αν ο ορισµός της ηγεσίας της είχε µια ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία ως «οµπρέλα».

Σε κάθε περίπτωση, κανένα κόµµα δεν θα έχανε από την αποδοχή της κίνησης Καλογήρου. Ηταν µια καλή κίνηση, για win-win κατάσταση. Δεν περπάτησε... Επικράτησε η ιδέα της πόλωσης εν όψει της εθνικής κάλπης. Χάθηκε µια ευκαιρία για συναίνεση και για ένα αισιόδοξο µήνυµα στην ελληνική κοινωνία.

Δικαιοσύνη