Απόψεις|31.05.2019 14:53

Δόσεις (120) και νοηµοσύνη (ελληνική)

Ευάγγελος Χεκίμογλου

Αναζήτησα τις προχθεσινές δηλώσεις του κ. Ιωάννη Βρούτση περί των 120 δόσεων και αντί της ακριβούς απόδοσής τους -από τον ίδιο- βρήκα στην ιστοσελίδα του την επτάλεπτη οµιλία του στη Βουλή στις 15 Μαΐου. Αλλα λόγια να αγαπιόµαστε, δηλαδή. Βρήκα επίσης µεταγενέστερη δήλωσή του ότι όχι µόνον δεν σκοπεύει να καταργήσει τις δόσεις, αλλά και να τις επαυξήσει. Αναρωτιέµαι λοιπόν: Είπε ή δεν είπε ο κ. Βρούτσης ότι οι 120 δόσεις είναι βλαβερές για την εθνική οικονοµία;

∆εν έχει τόση σηµασία αν το κόµµα του ψήφισε υπέρ των δόσεων. Ο εν λόγω πολιτικός µπορεί να εκφράζει προσωπικές απόψεις, όπως έχει δικαίωµα κάθε πολίτης. Αλλά και εγώ ως πολίτης θα ήθελα να γνωρίζω αν ο εν λόγω πολιτικός πιστεύει ότι η πληρωµή των συσσωρευµένων χρεών προς το ∆ηµόσιο µε δόσεις βλάπτει την εθνική οικονοµία. ∆ιότι, αν κάποιος το πιστεύει αυτό, αν φρονεί ότι οι δόσεις είναι ζηµιογόνες, τότε υπονοεί ότι ένας και µόνον εναλλακτικός τρόπος αποµένει για την είσπραξη των χρεών: Η αναγκαστική εκτέλεση, δηλαδή η κατάσχεση από το κράτος της όποιας περιουσίας απέµεινε στους οφειλέτες και η οικονοµική απογύµνωσή τους.

∆εν είναι προς θάνατον να το πιστεύει κανείς, αλλά πρέπει να το λέει. ∆ιότι άλλο πράγµα είναι να υπόσχεσαι τον ουρανό µε τα άστρα και να µην το δίνεις, και άλλο να λες «δεν θα σε πειράξω» και µετά να παίρνεις του αλλουνού το σπίτι. Καλά θα έκανε, λοιπόν, ο κάθε κ. Βρούτσης να αναρτήσει το κείµενο των αµφισβητουµένων δηλώσεών του, να το διαβάσει ο κάθε ενδιαφερόµενος και να ξέρει τι τον περιµένει αν ο δηλώσας επανέλθει σε υπουργικό θώκο. ∆ιότι αν πρόκειται να επαυξήσει τις δόσεις, πάνω στη λογική βάση ότι είναι επιζήµιες, καταλαβαίνουµε όλοι για τι «επαύξηση» πρόκειται.

ΥΓ.: Λόγου γενοµένου περί των 120 δόσεων, ενηµερώνω τον κ. Τσακαλώτο ότι, παρά την πληρωµή της πρώτης δόσης και παρά την αποδοχή της ρύθµισης, το Taxis δεν την απεικονίζει. Μη µας κάνετε κι εσείς καµία προεκλογική «επαύξηση», κύριε υπουργέ. Αφήστε τους άλλους να απεργάζονται τις µετεκλογικές «επαυξήσεις».

Γιάννης Βρούτσης120 δόσεις