Απόψεις|31.05.2019 19:31

Γήπεδο Παναθηναϊκού: Στο χέρι του Γιαννακόπουλου

Ανδρέας Παπαλουκάς

Γήπεδο περιφερόμενο. Οπως ένας θίασος. Από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας στου Γουδή, από εκεί στο Ελληνικό, μετά στον Ελαιώνα ή στον Βοτανικό, κατόπιν στο ΟΑΚΑ. Οπου υπήρχε ελεύθερος χώρος ή προϋποθέσεις για την ανέγερση νέας ποδοσφαιρικής «οικίας» του Παναθηναϊκού, οι εκάστοτε κυβερνώντες τού χάριζαν χιλιάδες στρέμματα εκτάσεων, στα οποία αναφύονταν, για λίγο, οι ελπίδες. Μόλις φύτρωναν κι αυτές, μαραίνονταν. Μαζί και το «τριφύλλι».

Κι η σπορά ελπίδων δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Επί Χούντας ξεκίνησε και από τότε, κυρίως μετά το 1989, όταν τέθηκε επί σοβαρής βάσης το θέμα του νέου γηπέδου, όλη αυτή η ιστορία μοιάζει με διασπορά ψευδών ειδήσεων. Με παιχνίδι εντυπώσεων, με μικροπολιτικά παιχνίδια.

Τα χρόνια πέρασαν, ο Ολυμπιακός, μέσω πολιτικών διασυνδέσεων, πλειοδότησε της ΑΕΚ, απέκτησε το 2004, νέο γήπεδο, το οποίο, μάλιστα, συμπεριέλαβε στα Ολυμπιακά έργα. Αφησε χωρίς «σπίτι» την «Ενωση», καθώς, το 2003, ο τότε πρόεδρος της Ερασιτεχνικής, Γιάννης Γρανίτσας, ο οποίος, μετά τη «βάπτισή του» φέρει το παρωνύμιο «Ιωάννης ο Γκρεμιστής» ή «Ιωάννης Γκρεμίτσας» αποφάσισε να γκρεμίσει το γήπεδο της Ν. Φιλαδέλφειας, εκτιμώντας ότι κατ’  αυτόν τον τρόπο θα πίεζε την κατάσταση.

Παρ’ όλα αυτά και η ΑΕΚ, σε ένα, σε δύο χρόνια, θα μπει στο νέο της γήπεδο, που χτίζεται στη θέση του παλιού, ενώ στον δρόμο της ανακατασκευής της Τούμπας βρίσκεται και ο ΠΑΟΚ.

Ετσι, η μόνη ομάδα από τις αποκαλούμενες «μεγάλες» του ελληνικού ποδοσφαίρου που δεν έχει «πού την κεφαλήν κλίναι», είναι ο Παναθηναϊκός, που νιώθει σαν να είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης.

Ομως, όσο ζει ο σύλλογος, πάντα ελπίζει. Ελπίζει ότι αυτήν τη φορά όσα ακούει από κυβέρνηση και αντιπολίτευση δεν είναι «έπεα πτερόεντα», αλλά διαβεβαιώσεις που μπορούν να γίνουν πράξη.

Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού απολύτως δικαιολογημένα κρατούν μικρό καλάθι, καθώς και που κρατούσαν μεγάλο, τι κατάλαβαν; Χαμένοι βγήκαν. Χόρτασαν από γήπεδα στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, στου Γουδή, στο Ελληνικό, στον Βοτανικό και στο ΟΑΚΑ. Παντού… γήπεδα. Σχέδια, μακέτες, υποσχέσεις…

Το θέμα είναι άλλο. Αν ο Δ. Γιαννακόπουλος θέλει να ανεγερθεί γήπεδο στον Βοτανικό, καθώς τον ευνοεί και το γεγονός ότι παραμένει σε ισχύ το Προεδρικό Διάταγμα της διπλής ανάπλασης, τότε όλα μπορεί να γίνουν. Κι αν στο πίσω μέρος του μυαλού του είναι η απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, κάτι που δεν κατάφεραν οι αείμνηστοι πατέρας του και θείος του, τότε το κίνητρό του είναι σαφώς μεγαλύτερο…

Ακόμα κι αν κάποιος προβεί στην εκτίμηση ότι όλα αυτά τα πολιτικά λόγια για ανέγερση γηπέδου στον Βοτανικό που ειπώθηκαν ένθεν κακείθεν γίνονται στο πλαίσιο της παροχολογίας, εκείνος είναι σε θέση (και με την οικονομική δύναμη που διαθέτει) μετά τις εκλογές, να τους πιέσει, να τους φέρει προ των ευθυνών τους και της βαρύτητας των λόγων τους…

γήπεδο ΠαναθηναϊκούΔημήτρης ΓιαννακόπουλοςΠΑΟΚ