Απόψεις|01.06.2019 19:47

Εθνικές εκλογές: Η αποχή θα κρίνει το αποτέλεσμα

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Απ’ ό,τι φαίνεται, όµως, λόγω της συγκυρίας ήταν µονόδροµος. Αλλωστε ουδείς αµφισβήτησε την επιλογή της. Το άµεσο πολιτικό µέλλον προδιαγράφεται «θερµό» απ’ όλες τις απόψεις. Στον κατά τεκµήριο πιο ζεστό µήνα του χρόνου, µε θερµοκρασίες περί τους 40 βαθµούς Κελσίου, στα µέσα Ιούλη, είναι πιθανό να συγκροτείται το Κοινοβούλιο µε τους νέους του συσχετισµούς, εφόσον το πρώτο κόµµα επιτύχει αυτοδυναµία. Είναι επίσης πιθανό µε τις ίδιες καιρικές συνθήκες ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας να µοιράζει διερευνητικές εντολές αν η κρίση του εκλογικού σώµατος δεν έχει ξεκάθαρη άποψη. Από την άλλη όµως δεν είναι η πρώτη φορά που ο «σοφός ελληνικός λαός» καλείται να προσέλθει στις κάλπες αρχές Ιουλίου.

Οι (δηµοσιογραφικοί) συνειρµοί οδηγούν αυτόµατα στο καλοκαίρι του 2015. ∆ύο µέρες νωρίτερα από τη φετινή ηµεροµηνία των εκλογών: Στις 5 Ιουλίου, που διενεργήθηκε το περίφηµο δηµοψήφισµα που προκήρυξε ο Αλέξης Τσίπρας, για το «ναι» ή το «όχι» στη συµφωνία που είχαν καταθέσει οι δανειστές για την ελληνική οικονοµία. Το αποτέλεσµα είναι γνωστό, όπως και ό,τι έγινε στη συνέχεια. Φρεσκάροντας όµως τη µνήµη µας, καλό είναι να θυµηθούµε ότι ψήφισαν 6.161.338 ψηφοφόροι, δηλαδή η συµµετοχή έφτασε το ποσοστό του 62,15%.

Και εδώ προκύπτει το πρώτο ενδιαφέρον συγκριτικό ερώτηµα: Ποια θα είναι η συµµετοχή αυτήν τη φορά; Η ηµεροµηνία που συµπίπτει µε την έναρξη της θερινής περιόδου τι ρόλο θα παίξει; Τα ποσοστά συµµετοχής θα είναι µεγαλύτερα από αυτά των ευρωεκλογών που έφτασαν στο 58,7% του εκλογικού σώµατος; Σε µια πρώτη συγκριτική µατιά στα αποτελέσµατα του δηµοψηφίσµατος του 2015 και των εκλογών της 26ης Μαΐου, ένα είναι το προφανές στοιχείο: Οι αθροισµένοι ψηφοφόροι Νέας ∆ηµοκρατίας και ΚΙΝΑΛ, που µαζί πήραν 2.309.819 ψήφους, είναι πολύ κοντά στο µπλοκ «Μένουµε Ευρώπη» που είχε σχηµατιστεί τον Ιούλιο του 2015, αφού «ΝΑΙ» ψήφισαν 2.245.368 ψηφοφόροι. Με το -σαφώς πιο πολυσυλλεκτικό- «ΟΧΙ» που συγκέντρωσε τότε 3.586.864 ψήφους δεν µπορεί κανείς να κάνει εύκολα συγκρίσεις. Είναι όµως βέβαιο ότι ένα µεγάλο µέρος από αυτούς τους ψηφοφόρους θα κρίνουν αποφασιστικά την έκβαση των πραγµάτων

εθνικές εκλογέςεκλογές 2019