Απόψεις|03.06.2019 14:23

Το στοίχηµα και το ρίσκο της Φώφης

Έθνος Γνώμη

Γιατί πέντε εβδοµάδες πριν από τις εκλογές η Φώφη Γεννηµατά έκανε την κίνηση αποποµπής του Βενιζέλου από το ΚΙΝΑΛ; Αφαιρώντας έτσι δύναµη πυρός από το κόµµα της λίγο πριν από τις κρίσιµες εθνικές εκλογές; Προφανώς θεωρεί τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ως de facto συνεργάτη του Κ. Μητσοτάκη σε µια µελλοντική κυβέρνησή του, είτε έχει αυτοδυναµία είτε όχι.

Σε αυτή την περίπτωση προφανώς θέλει να περιχαρακώσει το κόµµα της και να στείλει το µήνυµα ότι δεν θα είναι τόσο «εύκολη» στη συνεργασία µε τη Ν∆... Βεβαίως, αν υποθέσουµε ότι η Ν∆ θα είναι το πρώτο κόµµα, άρα θα έχει το µπόνους των 50 εδρών, τότε δεν µπορεί να σχηµατιστεί κυβέρνηση χωρίς αυτό, συνεπώς τα περί τρίτης εντολής είναι απλώς για να αποφευχθούν άµεσες και ευθείες προεκλογικές απαντήσεις για τις µετεκλογικές συνεργασίες του ΚΙΝΑΛ.

Επιπλέον, θεωρεί προφανώς η κυρία Γεννηµατά ότι µε αυτήν την εξώθηση του κορυφαίου στελέχους σε αποχώρηση «κλείνει το µάτι» σε πολλούς δυσαρεστηµένους πρώην ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να µη διαλέξουν πάλι ΣΥΡΙΖΑ ή την αποχή ή κάποιο µικρότερο κόµµα για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους, αλλά το ΚΙΝΑΛ που έχει την τόλµη να διώξει αυτόν που έχει «µετεκλογικά µάτια» µόνο για τη ΝΔ...

Από το βράδυ των ευρωεκλογών, όταν αποσαφηνίστηκε η µεγάλη διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ στα τηλεοπτικά πάνελ οµονοούσαν ότι οι εθνικές εκλογές θα ’ναι µια µάχη επιβίωσης για το ΚΙΝΑΛ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, που ορέγεται τον χώρο... Το στοίχηµα της κυρίας Γεννηµατά είναι σαφές: να µπορέσει να ξαναπάρει το 7,7% και στις εθνικές κάλπες, στερεώνοντας ταυτόχρονα την εσωκοµµατική εξουσία της. Το ρίσκο είναι προφανές. Σε πέντε εβδοµάδες θα ξέρουµε.

Φώφη ΓεννηματάΕλευθέριος ΒενιζέλοςΚΙΝΑΛ