Απόψεις|04.06.2019 17:09

Ο Ταχιάος, ο Ζέρβας και οι πανελλαδικές εξετάσεις...

Ευάγγελος Χεκίμογλου

∆ιότι αν όλοι γνωρίζουν εκ των προτέρων τα θέµατα, ουδείς θα µπορεί να κατηγορηθεί ότι τα έµαθε µε δόλιο τρόπο. Ετσι, είναι βέβαιον ότι όλοι συµµετέχουν επί ίσοις όροις και ότι στα πανεπιστήµια θα εισαχθεί ο καλύτερος, δεδοµένου άλλωστε ότι οι θέσεις είναι περισσότερες από τους διαγωνιζόµενους.

(α) ΑΡΧΑΙΑ (ερµηνεία κειµένου). Κείµενο: Ζέρβας και Ταχιάος περί εκλογής ήριζον. Και δη ποσοστόν ορίσαντες εξεστρά- τευον. Ο µεν ουν Ταχιάος, διά την έµφυτον του Κόµµατος, υποστήριξιν αµελήσας της σωφροσύνης, εκόµπασε. Ο δε Ζέρβας γιγνώσκων του ποσοστού την έλλειψιν ου διέλειπε χαµογελών και ούτω τον Ταχιάον κοµπάζοντα παραδραµών, εις 67% αφίκετο.

Ερµηνεία: Ο Ζέρβας και ο Ταχιάος διαγωνίστηκαν ποιος θα εκλεγεί. Και αφού συµφώνησαν για το ποσοστό της νίκης, ξεκίνησαν. Ο µεν Ταχιάος, λοιπόν, επειδή διέθετε την υποστήριξη του Κόµµατος παραµέλησε τη σωφροσύνη και κόµπασε. Ο δε Ζέρβας, επειδή γνώριζε ότι το ποσοστό του δεν επαρκούσε, δεν σταµάτησε να χαµογελά και έτσι ξεπέρασε τον Ταχιάο που κόµπαζε φτάνοντας το 67%.

(β) ΙΣΤΟΡΙΑ. Βρείτε ποια χώρα αφορά το παρακάτω κείµενο. «Οι κάτοικοι της χώρας αγαπούν την ισονοµία. Αρχηγός των συντηρητικών και επίδοξος πρωθυπουργός τους εκλέχτηκε ο γιος ενός παλιού αρχηγού των συντηρητικών και πρωθυπουργού, ενώ ο ανιψιός του εκλέχτηκε δήµαρχος στην πρωτεύουσα και η αδελφή του εκλέχτηκε βουλευτής και άλλοτε υπουργός. Επίσης, ο πρώην αρχηγός των συντηρητικών και επίδοξος Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας τυγχάνει ανιψιός του παλιότερου αρχηγού των συντη- ρητικών και επί µακρόν πρωθυπουργού.

Συνήθως, υπάρχει και ένας ανιψιός ακόµη στην Κοινοβουλευτική Οµάδα για λόγους ισονοµίας. Το ίδιο ισχύει και στους κεντρώους, αρχηγός των οποίων τυγχάνει η κόρη ενός πρώην υπουργού των κεντρώων, ενώ ο πρώην αρ- χηγός των κεντρώων είναι ο γιος του πρώην αρχηγού τους που τύγχανε κι εκείνος γιος ενός παλαιότερου πρώην αρχηγού τους. Υπάρχουν όµως και πολλοί, που δεν είναι απευθείας απόγονοι πολιτικών, αλλά γαµπροί και εξ αγχιστείας συγγενείς και έχουν διαφορετικό επίθετο. Ετσι εξασφαλίζεται η ελευθερία και η ισονοµία». Α. Η τσαρική Ρωσία Β. Η Ανω Βόλτα Γ. Το πριγκιπάτο του Μονακό

Νίκος ΤαχιάοςΚωνσταντίνος Ζέρβας