Απόψεις|04.06.2019 17:14

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ: Ροµαντισµός ή λογική;

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

∆ιανύουµε ήδη την τρίτη ηµέρα κρισιακών φαινοµένων στο Κίνηµα Αλλαγής, µετά την απόφαση της Φώφης Γεννηµατά για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας και την αντίδραση του Ευ. Βενιζέλου.

Παράλληλα, η µόνη ολοκληρωµένη πρόταση διεξόδου που έχει κατατεθεί είναι αυτή του ∆ηµήτρη Κρεµαστινού. Για να σας τα θυµίσω, µε την άνεση και την αίγλη του παλιού και «παπανδρεϊκού», ο ∆ηµήτρης Κρεµαστινός πρότεινε στην Κοινοβουλευτική Οµάδα του κόµµατος να πάρει πρωτοβουλία.

Τι πρωτοβουλία; Να ζητήσει από τη Φώφη Γεννηµατά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο να καλέσουν από κοινού τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ να δώσουν τη µάχη των εκλογών. Στο γράµµα που έστειλε στους βουλευτές ανέφερε µεταξύ άλλων πως «η διαφορά αντιλήψεων ακόµα και µεταξύ των προέδρων σε ένα ιστορικό δηµοκρατικό κόµµα είναι αποδεκτή».

Πλην όµως, όπως λέει ο ∆. Κρεµαστινός, προέχει η ενότητα του κόµµατος. Τονίζει µάλιστα χαρακτηριστικά πως «το κόµµα µας βρίσκεται σε άνοδο, θα είναι µεγάλο λάθος να προσέλθουµε στις εκλογές διχασµένοι». Οποιος είδε τη δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου και στη συνέχεια την τηλεοπτική δήλωση της Φώφης Γεννηµατά που υπερασπίστηκε το αρχηγικό της δικαίωµα, µάλλον θα κρίνει την πρόταση του ∆ηµήτρη Κρεµαστινού ως... ακραία ροµαντική.

Αποψη που ενισχύεται αν κανείς γνωρίζει πρόσωπα και πράγµατα. Οπως το «πολιτικό υπέδαφος» που υπάρχει στο ΚΙΝΑΛ και µπορεί να τροφοδοτήσει ντόµινο αντιδράσεων. Γιατί σε αυτό το κόµµα µπορεί να µην κράτησαν τα εκλογικά ποσοστά του παρελθόντος, φαίνεται όµως ότι διατήρησαν αλώβητη την «κουλτούρα» που τα συνόδευε.

Κάτι που αποδείχθηκε άλλωστε και στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου, όπως και στη συνέχεια. Με µια δεύτερη και ψυχραιµότερη µατιά, όµως, µπορεί και να µην είναι έτσι τα πράγµατα µε την πρόταση Κρεµαστινού. Βλέπετε δεν κρίνονται όλα µε βάση τις εσωτερικές ισορροπίες και επιδιώξεις.

Υπάρχει και η πολιτική συγκυρία π ου παίζει τον ρόλο της. Γι’ αυτό πολλοί από τους εµπλεκόµενους στη διαµάχη θα σταθµίσουν και άλλα ζητήµατα. Μεταξύ αυτών και το εάν µια προεκλογική περίοδος, µε έναν πληγωµένο πολιτικά ΣΥΡΙΖΑ που στρέφει την προσοχή του αποκλειστικά στη Νέα ∆ηµοκρατία, είναι απρόσµενα ευνοϊκή για το ΚΙΝΑΛ ή προσφέρεται για εσωτερική φαγωµάρα. Τελικά ίσως αποδειχθεί πως η πρόταση εκτόνωσης του ∆ηµήτρη Κρεµαστινού ήταν περισσότερο ορθολογική παρά ροµαντική και νοσταλγική.

Ευάγγελος ΒενιζέλοςΚΙΝΑΛΔημήτρης ΚρεμαστινόςΠΑΣΟΚ