Απόψεις|05.06.2019 13:48

Αδιανόητο να μην ψηφιστούν οι δύο νέοι ποινικοί κώδικες

Newsroom

Οι δύο Κώδικες είναι αποτέλεσµα δεκαετούς εργασίας τεσσάρων επιτροπών, υπό διαφορετικές κυβερνήσεις και υπουργούς Δικαιοσύνης. Τα τελικά κείµενα των νέων Κωδίκων έχουν στηριχθεί στα προηγούµενα σχέδια και δεν διαφέρουν σηµαντικά από τα κείµενα εκείνα. Η διαβούλευση για τα σχέδια ξεκίνησε στις αρχές Μαρτίου και συνεχίστηκε µετά την τυπική λήξη της στις 19 Απριλίου, µέχρι πολύ πρόσφατα.

Οι προτάσεις και οι παρατηρήσεις που έγιναν στη διάρκεια της διαβούλευσης ελήφθησαν σοβαρά υπόψη και αξιοποιήθηκαν στη µεγαλύτερη δυνατή έκταση. Η σύνθεση των τεσσάρων επιτροπών που συνέταξαν τους Κώδικες υπήρξε άκρως αντιπροσωπευτική, µε τη συµµετοχή καθηγητών πανεπιστηµίων, δικαστών και εισαγγελέων εγνωσµένου κύρους.

Υπό τα δεδοµένα αυτά, δεν είναι κατανοητό γιατί το άσχετο γεγονός µε τους Κώδικες της πρόωρης προκήρυξης βουλευτικών εκλογών πρέπει να εµποδίσει την ψήφισή του. Αντίθετα, µάλιστα, η παράταση της εκκρεµότητας θα προκαλούσε προβλήµατα στη λειτουργία των δικαστηρίων.

Ας σηµειωθεί, τέλος, ότι ο ισχύων Ποινικός Κώδικας ψηφίστηκε το 1950 εν µέσω συνεχιζόµενου εµφυλίου πολέµου και το κείµενό του είχαν επεξεργαστεί νοµοµαθείς τις προηγούµενες δεκαετίες υπό διαδοχικά καθεστώτα κοινοβουλευτικής δηµοκρατίας, δικτατορίας Μεταξά, Β’ Παγκοσµίου Πολέµου και Εµφυλίου Πολέµου. Είναι λοιπόν αδιανόητο σε µία ώριµη κοινοβουλευτική δηµοκρατία να ζητείται η µη ψήφιση των νέων Κωδίκων.

ποινικοί κώδικες