Απόψεις|05.06.2019 14:10

Το project «Αρσακειάδες» καλά κρατεί στη Νέα Δηµοκρατία

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Αλλά και τους πιο «µετρηµένους». Χαρακτηριστικό παράδειγµα ο Χρήστος Σταϊκούρας. Ο τοµεάρχης Οικονοµικών της Νέας ∆ηµοκρατίας ήταν από τους συνεπέστερους στον ρόλο της «σκιάς» του υπουργείου Οικονοµικών.

Τακτικότατες και πάντα επεξεργασµένες τα τελευταία χρόνια οι ανακοινώσεις του για την πορεία των οικονοµικών της χώρας. Συνεπέστατη και η κριτική του, από τη σκοπιά φυσικά των θέσεων της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Περίοπτη θέση στην επιχειρηµατολογία του είχαν πάντα η αντίθεση στην πολιτική της υπερφορολόγησης και η προαγωγή της θέσης για µείωση των συντελεστών. Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν επίσης για το «πάγωµα» του προγράµµατος δηµοσίων επενδύσεων προκειµένου να προκύπτουν τα περίφηµα υπερπλεονάσµατα. Τα ίδια και για την ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας στην αγορά µέσω της εξόφλησης των κρατικών οφειλών.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες µε αφορµή τη δηµοσίευση των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την ελληνική οικονοµία, συνεχίζει να εστιάζει στα ίδια ακριβώς «µέτωπα». Πλην όµως δεν µπόρεσα να µην παρατηρήσω και µια µικρή διαφοροποίηση: τον συσχετισµό της ανάπτυξης και των επενδύσεων που επιθυµεί η Νέα ∆ηµοκρατία µε την «κοινωνική συνοχή» και την «υλοποίηση πολιτικών για τους συµπατριώτες µας που έχουν τη µεγαλύτερη ανάγκη». Αυτές ακριβώς ήταν οι φράσεις που τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας, δίνοντας σαφώς µια κοινωνική διάσταση στην κριτική του προς τις κυβερνητικές επιδόσεις.

Αν και δεν µπορώ να αµφισβητήσω την κοινωνική ευαισθησία κανενός, µου φαίνεται δύσκολο αυτού του είδους η τοποθέτηση να µη σχετίζεται και µε την προεκλογική τακτική της Νέας ∆ηµοκρατίας. Ιδίως όταν σε όλα τα επίπεδα του πολιτικού της λόγου παρατηρείται ένα «στρογγύλεµα» των θέσεων και µια διάθεση να λειανθούν οι γωνίες. Προφανώς στην Πειραιώς έχουν κατανοήσει πως το αποτέλεσµα των ευρωεκλογών, εκτός από την ενίσχυση της «παράστασης νίκης» της Ν∆, µπορεί να πυροδοτήσει και άλλα κοινωνικά ανακλαστικά.

Οπως για παράδειγµα το άγχος και τον φόβο ψηφοφόρων που απέχουν από την εκλογική διαδικασία απέναντι στον «ερχοµό της ∆εξιάς». Με δεδοµένο µάλιστα πως «κάθε ψήφος µετράει» στην προσπάθεια της Ν∆ να επιτύχει την πολυπόθητη αυτοδυναµία, φαίνεται πως φρόντισαν να προσαρµοστούν άµεσα στις αναγκαιότητες. Λογικό.

Χρήστος ΣταϊκούραςΝέα Δημοκρατία