Απόψεις|06.06.2019 14:41

Καλή Επιτυχία!

Έθνος Γνώμη

Αρχίζουν αύριο οι Πανελλαδικές Εξετάσεις. Ισως κανένα άλλο θεσµικό εργαλείο της Πολιτείας δεν έχει τραβήξει τόση ταλαιπωρία αλλαγών. Αλλά η Παιδεία ήταν πάντοτε, από ιδρύσεως του κράτους, στα πρώτα µελήµατα κάθε γκουβέρνου… ∆εκαετίες έχουν ήδη περάσει από την περίοδο της παντοδυναµίας των πανεπιστηµιακών δασκάλων και τις πρώτες απόπειρες εθνικών εξετάσεων. Οι εισαγόµενοι σε µερικές σχολές διαγωνίζονταν και «πετύχαιναν» σε αµελητέα ποσοστά. Οι λεγόµενες «καλές» ή «αυστηρές» σχολές σπανίως επέτρεπαν την είσοδο σε αναλογίες ανώτερες του ενός στους επτά ή στους δέκα υποψηφίους.

Η φήµη µερικών ισχύει ακόµη, µόνο που ανάλογα µε την οικονοµική κατάσταση της χώρας άρχισαν να προτιµούνται σχολές λιγότερο λαµπερές, αλλά που εξασφάλιζαν πιο άνετη είσοδο στις υπηρεσίες του κράτους, όπως στα παιδαγωγικά ή στους ενστόλους. Τελικά, και εφόσον εξελίχθηκαν και τα ΤΕΙ, πραγµατικά οι περισσότεροι υποψήφιοι µπαίνουν στον χώρο της Ανώτατης Παιδείας. Ωστόσο άρχισε να αναπτύσσεται η εργαλειοθήκη του µεταπτυχιακού ορίζοντα, ενώ περίσσεψε και ο αριθµός των φοιτητών του εξωτερικού. Και βέβαια, η δηµιουργία µιας σχολής σε πόλη της περιφέρειας αποτελεί σοβαρή πηγή εσόδων για τις τοπικές κοινωνίες, αν και σµπαραλιάστηκε κάθε έννοια «campus», οργανωµένου πανεπιστηµιακού χώρου, άρα και ποιότητας σπουδών.

Είτε περάσουν πολλοί είτε περισσότεροι, δεν έχουν εξαλειφθεί η αγωνία των εξεταζοµένων, η ανάγκη ψυχραιµίας και ηρεµίας των παιδιών, και αυτό είναι πολύ σπουδαίο. Κάποια στιγµή θα βρεθεί και µια σταθερή χρυσή τοµή για την ελληνική Παιδεία. Εως τότε, καλή επιτυχία σε όλες και όλους .

πανελλαδικές εξετάσεις