Απόψεις|10.06.2019 14:13

Ο απρόβλεπτος Ερντογάν και το «σωσίβιο» του Τουρισµού

Έθνος Γνώμη

Αποφάσισε να ξεκινήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, συνεχίζει το «βιολί» των παραβάσεων και παραβιάσεων, ενώ η πολιτική κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας καθιστά για πρώτη φορά τόσο ευάλωτο τον Ερντογάν και άρα απρόβλεπτο.

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σηµίτης σε µία από τις όχι συχνές παρεµβάσεις του υπογραµµίζει πως ο κίνδυνος επεισοδίων µε τη γειτονική χώρα θα είναι υπαρκτός εάν δεν βρεθούν λύσεις που ενδεχοµένως να µην είναι ευχάριστες. Που σηµαίνει ικανοποίηση της Τουρκίας στις ενεργειακές απαιτήσεις της. Και εδώ έρχονται τα δύσκολα για την Ελλάδα και την πολιτική της ηγεσία. Ο κ. Σηµίτης εκφράζει την πεποίθηση ότι «το πρόβληµα των Ιµίων το 1996 δεν προέκυψε τυχαία» και πως η «τουρκική ηγεσία τότε θέλησε να εκµεταλλευτεί την κρίση που προκάλεσε η ασθένεια του Ανδρέα Παπανδρέου».

Τώρα, γράφει, «η έντονη πολιτική αντιπαράθεση στην Ελλάδα λόγω των εκλογών δηµιουργεί ευνοϊκές προϋποθέσεις για δράσεις (της Τουρκίας)». Και εδώ ακριβώς βρίσκεται ο κίνδυνος στην παρούσα κατάσταση. Μοναδικός ανασταλτικός παράγοντας η τουριστική βιοµηχανία των δύο χωρών, η οποία το καλοκαίρι εισφέρει καθοριστικά στο ΑΕΠ της κάθε χώρας. Είναι ένας σοβαρός ανασταλτικός παράγοντας σε κινήσεις παραλογισµού εκ µέρους της Τουρκίας. Οµως ο Ερντογάν µπορεί να έχει άλλες προτεραιότητες, ώστε να αποφύγει το στρίµωγµα από τους Αµερικανούς και κυρίως την εσωτερική πολιτική κατάσταση και την οικονοµία. Και αυτό πρέπει να το λαµβάνουν υπόψη οι Ελληνες ηγέτες στον δρόµο προς τις κάλπες αυτές τις 4 εβδοµάδες. Και λίγο µετά... Ας θυµηθούµε ότι τα Ιµια έγιναν µε Κώστα Σηµίτη στην πρωθυπουργία µόλις δύο µέρες...

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΑνατολική Μεσόγειος