Απόψεις|10.06.2019 14:21

Το «ντέρµπι» και ο καναπές...

Φώφη Γιωτάκη

Τι λένε συνήθως οι δηµοσκόποι για να... νίψουν προκαταβολικά τας χείρας τους, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι ένα γκάλοπ γίνεται εύκολα κλωτσοσκούφι µεταξύ πολιτικών αντιπάλων; Αυτό που έλεγαν πάντα – και λένε και στην παρούσα φάση. Οτι τα γκάλοπ είναι γκάλοπ που... υποκλίνονται και αποχωρούν όταν στήνονται οι κάλπες. ∆εν υπάρχει ωστόσο αµφιβολία ότι µέχρι τα πραγµατικά γκάλοπ της 7ης Ιουλίου οι δηµοσκοπήσεις θα βρεθούν και πάλι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Θα δηµιουργήσουν εικόνες, θα προκαλέσουν πολιτικές αντιπαραθέσεις ή προσδοκίες, θα δώσουν τροφή για συζητήσεις και «στοιχήµατα» και θα προσφέρουν εν πολλοίς πολύτιµες υπηρεσίες σε όλους όσοι ξέρουν να διαβάζουν πίσω από τους αριθµούς.

Ναι, τα γκάλοπ είναι κυρίως αριθµοί – αλλά η χρησιµότητά τους είναι µεγαλύτερη µόνον εάν οι «αναγνώστες» τους και δη από τα κοµµατικά επιτελεία εστιάζουν στη µεγάλη εικόνα. Τι συνέβη στο πρώτο ηµίχρονο των εκλογών; Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε την εντύπωση ότι βάσισε την προεκλογική του ρότα στο «δόγµα» της µικρής διαφοράς µε τη Ν∆. Παρότι δηλαδή τα περισσότερα γκάλοπ έδειχναν διαφορά 5-6 µονάδων, πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έσπευδαν να ανασύρουν επιχειρήµατα από το 2015!

Από τότε µέχρι σήµερα, όµως, έχουν συµβεί... χιλιάδες πράγµατα – ανάµεσα σε αυτά και το τρίτο µνηµόνιο. Τότε, εν τω µεταξύ, τα (περισσότερα) γκάλοπ είχαν πέσει έξω διότι είχαν υποτιµήσει το εύρος της αποχής, που προερχόταν κυρίως από απογοητευµένους «γαλάζιους» ψηφοφόρους. Τι κατάφερε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ; Αξιοποίησε τις ευκαιρίες δηµιουργώντας µια εικόνα ντέρµπι, την οποία τη διατήρησε µέχρι να ανοίξουν οι κάλπες. Το... ντέρµπι όµως δεν είναι... διά πάσαν χρήσιν!

Οπως αποδείχθηκε στην ευρωκάλπη, η ερµηνεία των γκάλοπ ότι έρχεται ντέρµπι ωφέλησε τελικά τη Ν∆. Γιατί; ∆ιότι αρκετοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, ακούγοντας τα στελέχη της Κουµουνδούρου να επιχειρηµατολογούν για µια αµφίρροπη µάχη, «απελευθερώθηκαν» και επέλεξαν να στείλουν ένα µήνυµα δυσαρέσκειας – είτε ψηφίζοντας άλλα κόµµατα είτε απέχοντας. Την ίδια ώρα οι ψηφοφόροι της Ν∆ έτρεξαν στην κάλπη. Τι µπορεί να συµβεί λοιπόν στο β’ ηµίχρονο της εκλογικής µάχης για τον ΣΥΡΙΖΑ αν επιλέξει και πάλι τη «γραµµή» του ντέρµπι; Το αυτονόητο µε καταγεγραµµένη τη διαφορά στις 9,3 µονάδες: δύσκολα κάποιος θα κινητοποιηθεί έχοντας πιστέψει ότι το ντέρµπι που δεν... έφτασε ποτέ στο πρώτο, θα φτάσει στο δεύτερο εκλογικό ηµίχρονο και φινάλε...

εθνικές εκλογέςεκλογές 2019βουλευτικές εκλογές