Απόψεις|10.06.2019 14:27

Δίχως «ευχαριστώ» όµως στους Αμερικανούς

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Για τον Κώστα Σηµίτη λέω, που αυτήν τη φορά προέβλεψε ότι θα έχουµε νέα Ιµια. Αν εξαιρέσουµε µια παρέµβαση που είχε κάνει για τις σχέσεις της Ελλάδας µε την τότε ΠΓ∆Μ και τασσόταν υπέρ της επίλυσης του προβλήµατος µε σοβαρή διαπραγµάτευση, γενικά ο πρώην πρωθυπουργός έχει την τάση να γίνεται... Κασσάνδρα.

Το µεγαλύτερο µάλιστα πρόβληµα µε την Κασσάνδρα είναι πως τελικά επιβεβαιώθηκε. Στην οικονοµία συνήθως ο Κώστας Σηµίτης προβλέπει πως πάµε από το κακό στο χειρότερο. Για τον τρόπο που λειτουργεί το πολιτικό σύστηµα επίσης. Ακόµη και για το κόµµα του, το ΚΙΝΑΛ, δεν εκτίµησε ότι έρχονται και τα καλύτερα µετά την αποποµπή Βενιζέλου. Τώρα µάλιστα που έκανε γραπτή παρέµβαση για τα Ελληνοτουρκικά, δεν µπορείς να του πεις και τίποτε.

Η στάση της τουρκικής κυβέρνησης είναι επιθετική, υπονοµευτική για την οµαλότητα στις σχέσεις των δύο χωρών και «ύποπτη» για απρόβλεπτες κινήσεις. Η περίοδος, όπως ορθολογικά εκτιµά ο Κ. Σηµίτης, προσφέρεται για πολλά. Θα βρεθούµε στην καρδιά της θερινής περιόδου και θα έχουµε και εκλογές. Η κατάλληλη ώρα για να δοθούν µηνύµατα στην κυβέρνηση που θα προκύψει.

Για «εθνικούς», «εσωτερικούς» όσο και οικονοµικούς λόγους. Αυτό που θέλει ίσως λίγο παραπάνω εξήγηση στα όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός είναι η προτροπή του για να τακτοποιηθούν οι εκκρεµότητες µε τους γείτονες. Ιδίως από τη στιγµή που αναφέρει πως θα υπάρξουν κίνδυνοι «εάν δεν προσπαθήσουµε να βρούµε λύσεις, όχι πάντα ευχάριστες ίσως». Το µόνο που µπορούµε µε σχετική σιγουριά να πούµε είναι πως αν έχουµε εντάσεις δεν θα χρειαστεί να πούµε «ευχαριστώ» στους Αµερικανούς. Να µιµηθούµε δηλαδή αυτό που είχε κάνει ο Κώστας Σηµίτης στην κρίση των Ιµίων. ∆ιότι τα... έχουµε ήδη πει αυτά.

Είναι σαφές ότι τα δύο κόµµατα που δυνητικά µπορεί να είναι στην αυριανή κυβέρνηση της χώρας ήδη έχουν άριστες σχέσεις µε τις ΗΠΑ. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Ν∆ έχουν στην προµετωπίδα τους την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων. Ο σχετικός διάλογος που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ περί «στρατηγικής συνεργασίας» θα συνεχιστεί από τη Ν∆. Αµφότεροι έχουν ψηφίσει στη Βουλή υπέρ του εξοπλιστικού προγράµµατος.

Κώστας Σημίτης