Απόψεις|10.06.2019 22:30

Εθνική ομάδα: Ακόμα και τον Σάντος άσχετο τον είχαν βγάλει

Ανδρέας Παπαλουκάς

Επεσαν όλοι πάνω του να τον «φάνε». Όχι πως δεν το περίμενε ο Αγγελος Αναστασιάδης, μετά τη βαριά ήττα από την Ιταλία. Κυρίως λόγω της εικόνας που παρουσίασε η «γαλανόλευκη» στο ΟΑΚΑ, αλλά και του γεγονότος ότι δέχθηκε τρία γκολ σε διάστημα δέκα λεπτών στο πρώτο ημίχρονο, κάτι που ουδέποτε της είχε συμβεί ξανά σε εντός έδρας αγώνα.

Εννοείται πως πάντα ο προπονητής φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη σε τέτοια αποτελέσματα και οφείλει πάντα να την αναλαμβάνει. Και βεβαίως να διδάσκεται από τα λάθη του, ώστε να μην τα επαναλαμβάνει.

Ο Αγγελος Αναστασιάδης δεν ήταν η πρώτη φορά που προέβη σε πειραματική ενδεκάδα. Συνήθως έτσι συμπεριφέρεται. Κι όταν ρισκάρει κάποιος τόσο πολύ, ευνόητο είναι κάποιες φορές το ρίσκο να μη βγαίνει και να σε εκθέτει.

Στον Αναστασιάδη δικαίως, λοιπόν, του ασκείται κριτική για την εμφάνιση της ομάδας και όχι για την ήττα, καθώς ενδεχομένως η τελευταία πολύ δύσκολα ν’  αποφευγόταν απέναντι σε μία καλύτερη ομάδα, όπως είναι η νέα Εθνική Ιταλίας.

Δικαίως τού ασκείται καλοπροαίρετη κριτική, γιατί υπάρχουν κι εκείνοι οι οποίοι τον περιμένουν στη γωνία, ώστε να του επιτεθούν σε κάποιο αρνητικό αποτέλεσμα.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, στο στόχαστρό τους δεν βρίσκεται ο νυν Ομοσπονδιακός προπονητής του εθνικού μας συγκροτήματος, αλλά οι διοικούντες την ΕΠΟ, εκείνοι, δηλαδή, που προσέλαβαν τον «παρωχημένο», όπως τον χαρακτηρίζουν, κόουτς. Και εστιάζουν στην ηλικία του Αναστασιάδη, ξεχνώντας ή κάνοντας πως δεν θυμούνται ότι ο Ρεχάγκελ στα 66 του χρόνια αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης και ο Σάντος στα 65 του  χρόνια κατέκτησε με την Εθνική Πορτογαλίας (και) το Nations League. Ναι, ο Σάντος, τον οποίον πολλοί εξ ημών κατηγορούσαν για το «αντιποδόσφαιρο» που έπαιζε το εθνικό μας συγκρότημα επί των ημερών του. Που τον επέκριναν για το γεγονός ότι η «γαλανόλευκη» νικούσε με 1-0. Ισως ήταν οι ίδιοι που επέκριναν για τον ίδιο λόγο και τον Ρεχάγκελ, μέχρι που ο Γερμανός προπονητής κατέκτησε το Euro 2004 και από «άμπαλος» έγινε, εν μια νυκτί, ήρωας.

Ναι, πολλοί απ’ αυτούς που στάζουν χολή κατά της τωρινής Εθνικής ομάδας, του Αγγελου Αναστασιάδη, αλλά κυρίως σε βάρος της νυν διοίκησης της ΕΠΟ, τίποτα δεν είχαν να πουν κατά των διοικούντων την Ομοσπονδία που έδιωξαν με τη συμπεριφορά τους τον Φερνάντο Σάντος από την Εθνική μας ομάδα το καλοκαίρι του 2014. Είναι ικανοί να μας πουν ότι τον έδιωξαν για το… καλό του. Το βέβαιο είναι ότι το πέτυχαν. Κι ο Πορτογάλος «καρπουζάς», όπως τον αποκαλούσαν, πρέπει να τους ευγνωμονεί που δεν φρόντισαν να του ανανεώσουν το συμβόλαιο και για… τιμωρία τον έστειλαν πίσω στην πατρίδα του. Και πού πήγε εκεί τι κατάλαβε; Ενα Euro κι ένα Nations League κατέκτησε. Ούτε καν Μουντιάλ ο… άμπαλος!!!

Φερνάντο ΣάντοςEuro 2004Αγγελος Αναστασιάδης