Απόψεις|11.06.2019 14:24

Προκήρυξη εκλογών: Εκκίνηση, αλλά... από ποια αφετηρία;

Έθνος Γνώμη

Σε έναν µαραθώνιο όπου ήδη κάποια κόµµατα που είχαν λόγο στη Βουλή που διαλύθηκε αποσύρθηκαν... 

Ο ΣYΡIZA προτίµησε να νοικοκυρέψει ένα πρόγραµµα που τείνει να απαντήσει σχεδόν σε όλα τα κεφάλαια που βρίσκονται στην ιστοσελίδα της Νέας Δηµοκρατίας. Και να παρουσιάσει χθες το τµήµα του που αφορά την «αχίλλειο πτέρνα» του, τη µεσαία τάξη. Βέβαια, σε λίγες εβδοµάδες έως τις εκλογές του Ιουλίου, κακώς πιστεύουν τα στελέχη των κοµµάτων πως το εκλογικό κοινό θα εγκύψει σε προγράµµατα...

Με ενδιαφέρον αναµένεται η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πολωτικός µηχανισµός δεν δούλεψε στις ευρωεκλογές, αλλά και οι παροχές δεν ενσωµατώθηκαν στο θυµικό. Iσως η αλλαγή επιτελείου γι’ αυτά τα ζητήµατα να αποδειχθεί επιτυχής. Η Νέα ∆ηµοκρατία κρατάει χαµηλό προφίλ, και δεν υπάρχουν ενδείξεις πως θα «αγριέψει». Πολλά στελέχη της αισθάνονται µια αδηµονία, καθώς είναι ασκηµένα να σηκώνουν το γάντι στις προκλήσεις. Για την ώρα λειτουργεί ως κόµµα υποδοχής φιλοξενουµένων, επισκεπτών που εύχεται να γίνουν ψηφοφόροι της.

Η λογική του ΚΙΝΑΛ είναι ίσως η πιο ριψοκίνδυνη. Το συµπλήρωµα του ΣYΡIZA, οι «προοδευτικές δυνάµεις» και οι παλαιοί εκ ΠΑΣΟΚ συναγωνιστές που ήκµασαν µέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο στόχος του. Οχι τα στελέχη, αλλά οι ψηφοφόροι. Από την άλλη όµως, η ρήξη µε τον Βενιζέλο απενοχοποιεί έναν κόσµο να πάει στην κάλπη της ΝΔ. Το ΚΚΕ ίσως ωφεληθεί από την αµετακίνητη σταθερότητά του. Η ΜέΡΑ25 του Βαρουφάκη θα παραµείνει αίνιγµα έως το τέλος. Οπως ερώτηµα θα παραµείνει αν µπορεί να µπει στη Βουλή ο εκφραστής µιας (προσωρινής;) δυσαρέσκειας, τηλεπωλητής «επιστολών του Ιησού».

εθνικές εκλογέςβουλευτικές εκλογές