Απόψεις|11.06.2019 14:51

Και τώρα το πιόνι θα πεθάνει...

Ευάγγελος Χεκίμογλου

Πρώτον, διότι οι Ανεξάρτητοι Ελληνες αποφάσισαν να µην κατέλθουν στις εκλογές, λόγω χαµηλού ποσοστού. Βέβαια, το ποσοστό είναι χαµηλό, αν το δει κανείς από το ύψος του 3%, που απαιτείται για την εκλογή βουλευτών. Αν το δεις από την πλευρά των µαοϊκών ή των τροτσκιστών (ζητώ συγνώµη από αµφοτέρους που τους βάζω στην ίδια φράση), το 0,8 που έλαβαν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες είναι πολύ.

Ενώ όµως οι µαοϊκοί και οι τροτσκιστές (πάλι συγνώµη, παιδιά) πιστεύουν ότι ο λόγος τους τυγχάνει σηµαντικότερος από την όποια απήχησή του, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες δεν έχουν πλέον και πολλά να πουν και σωφρόνως ποιούντες αποχωρούν από την πολιτική σκηνή. Κι όπως έγραψε ο Αλεξανδρινός µας ποιητής στο ποίηµα «Το Πιόνι»: «Γιατί εδώ το Πιόνι θα πεθάνει κ’ ήσαν οι κόποι του προς τούτο µόνο. Για την βασίλισσα που θα µας σώσει, για να την αναστήσει από τον τάφο ήλθε να πέσει στου σκακιού τον άδη». Για το ποια είναι η «βασίλισσα» υφίστανται διαφωνίες. Κατ’ άλλους είναι η παράταξη ΣΥΡΙΖΑ, η οποία άνευ του «Πιονιού» δεν θα είχε εισέλθει στου Μαξίµου, ενώ κατ’ άλλους είναι η Νέα ∆ηµοκρατία, η οποία ράβει φορέµατα χρυσοποίκιλτα για να επανέλθει στον θρόνο.

Ο δεύτερος λόγος που πιστεύω ότι τελείωσαν τα µνηµόνια είναι ότι ούτε το Ποτάµι θα κατέλθει στις εκλογές. Προϊόν και αυτό των µνηµονίων, όπως οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, κινήθηκε σε άλλα επίπεδα ευπρέπειας και αισθητικής. «Γλίτωσε από τους κινδύνους όλους» (πλην των διασπάσεων) «και στην υστερινή γραµµή προφθαίνει», διατηρώντας τη σοβαρότητά του. Είναι κρίµα που ο κ. Τσίπρας δεν είχε επιλέξει το Ποτάµι στις παρτίδες ζατρικίου.

Αλλά ο τρίτος και κυριότερος λόγος για τον οποίο είµαι πεπεισµένος ότι τα µνηµόνια τελείωσαν είναι ότι για πρώτη φορά η Αττική Οδός µπ οτιλιάρισε την Κυριακή. (Παρ' ολίγον θα έλεγα: «Για πρώτη φορά µετά τη Μεταπολίτευση»). Αρα, ο λαός έχει συντηρήσει στοιχειωδώς τα αυτοκίνητά του, έχει πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας και αντέχει να πληρώσει τη βενζίνη για να πάει µέχρι τις ακτές· απόδειξη ακόµη ισχυρότερη από την αποχώρηση κοµµάτων από την πολιτική σκηνή.

ΑΝΕΛ