Απόψεις|11.06.2019 14:49

«Τι έγινε... ΚΙΝΑΛ; Σε γουστάρει η χωριάτισσα;»

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Με αφορµή την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Βάνας Μπάρµπα στον Νότιο Τοµέα Αθηνών για λογαριασµό του κόµµατος της Φώφης Γεννηµατά. Οι φήµες επιβεβαιώθηκαν χθες πανηγυρικά και (πώς αλλιώς;) τηλεοπτικά, από την ίδια την υποψήφια.

Η Βάνα Μπάρµπα είχε µάλιστα την ευκαιρία να κάνει και έναν µικρό απολογισµό από την -πολυετή, δεν το γνώριζα- ενασχόλησή της µε την πολιτική. Οπως µας είπε η πρώτη της φορά ήταν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Είχα κατέβει µε το ΠΑΣΟΚ στο Κερατσίνι». Θυµήθηκε µάλιστα πως ένιωσε έκπληξη από τις εξελίξεις, αφού «την πρώτη φορά που είχα κατέβει είχε βγει η Νέα ∆ηµοκρατία στο Κερατσίνι». Στη συνέχεια η Βάνα Μπάρµπα πολιτεύτηκε µε τον Γιώργο Καρατζαφέρη του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερµού. Πράγµα για το οποίο ξεκαθάρισε πως µετάνιωσε, αφού «ήταν ένα δικό µου mea culpa».

Μάλιστα εξήγησε την επιλογή της λέγοντας πως εστίασε στην προσωπικότητα του Γιώργου Καρατζαφέρη που «είναι ένας άνθρωπος γοητευτικός, µε πυγµή, αλλά δεν είχα δει καλά όλο το γύρω γύρω»! Ταυτοχρόνως, πάντως, η Βάνα Μπάρµπα έχει και µια συµπάθεια στον Αλέξη Τσίπρα. Υποστηρίζει πως «είναι ένας άνθρωπος ηθικός, που δεν κορόιδεψε. Iσως δεν γνώριζε». Το ίδιο ισχύει και για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, που «είναι σαφώς ένας µεγάλος πολιτικός άντρας», όµως ο ίδιος επέλεξε να φύγει από το ΚΙΝΑΛ µια και κατά τη Βάνα Μπάρµπα «πρέπει να αφήνουµε τον αρχηγό (σ.σ.: τη Φώφη Γεννηµατά δηλαδή) να κάνει αυτό που νοµίζει».

Το γιατί βρίσκεται η Βάνα Μπάρµπα στα ψηφοδέλτια του ΚΙΝΑΛ το εξηγεί, νοµίζω, η αντίληψή της για τον χώρο. Σύµφωνα µε τη γνωστή ηθοποιό, «το ΠΑΣΟΚ ήταν ένα µεγάλο κίνηµα, µε ισχυρή λαϊκή βάση. Ολο αυτό το µεγάλο ξαφνικά µίκρυνε, µίκρυνε πολύ». Κάτι που συνιστά «αµαρτία και άδικο». Ετσι λοιπόν έχει την πεποίθηση πως πρέπει «το παλιό ΠΑΣΟΚ να γίνει ένα µεγάλο ΚΙΝΑΛ». Στα τέλη των 90s και στις αρχές του 2000 µεσουρανούσαν τόσο η Βάνα Μπάρµπα στις µικρές οθόνες όσο και το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σηµίτη στην πολιτική ζωή. Προφανώς σε αυτήν τη συνειρµική σχέση οφείλουµε να αναζητήσουµε το µυστικό της συγκεκριµένης υποψηφιότητας.

ΚΙΝΑΛΒάνα Μπάρμπα