Απόψεις|12.06.2019 14:44

Τα νέα πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ

Έθνος Γνώμη

Επίσηµα και οµαδικά. Με τον Αλέξη Τσίπρα να κλείνει µε την οµιλία του την εκδήλωση στο Μέγαρο. Εµφανή και προβεβληµένο ρόλο είχαν σε αυτό το εναρκτήριο λάκτισµα νέα στελέχη.

Από την πρώτη ηµέρα οι εκπρόσωποι του κόµµατος που παρουσιάζονται στο τηλεοπτικό κοινό, µε ελάχιστες εξαιρέσεις, είναι στελέχη που γεννήθηκαν πολιτικά µέσα στην κυβερνητική θητεία. Αχτσιόγλου, Χαρίτσης, Ηλιόπουλος και άλλοι όχι µόνον ήταν πρακτικώς άγνωστοι πριν από το 2015, αλλά ανέλαβαν υποχρεώσεις υπουργών και επιδραστικών στελεχών σε όλο και πυκνότερη συχνότητα.

Ο νεότερος πρωθυπουργός, ο συνήθως πλαισιωµένος από γεροντότερους και έµπειρους πολιτικούς, είναι ήδη, στη νέα µορφή της επικοινωνιακής αυτής τακτικής, ο µεγαλύτερος σε ηλικία συντονιστής και ηγέτης. Ερµηνείες µπορούν να βρεθούν αρκετές: πρώτα από όλα, οι νέοι άνθρωποι δεν έχουν κανέναν συσχετισµό µε τη δραµατική εκείνη περίοδο του καλοκαιριού του 2015, όταν µετά το δηµοψήφισµα ο λαός κλήθηκε και πάλι να επιβεβαιώσει την εµπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση. ∆εν χρεώθηκε κανείς τους τις κάποτε δυσχερείς καταστάσεις που «χτύπησαν» τη χώρα...

Ενώ επικοινωνούν ευκολότερα µε τη νέα γενιά, που σε µεγάλο βαθµό απείχε από τις κάλπες τον Μάιο, ένα στοίχηµα του ΣΥΡΙΖΑ (και του πολιτικού συστήµατος συνολικά) είναι να τους φέρει στην κάλπη. Αυτή η πιστοποίηση διευκολύνει και άλλους συνειρµούς: καθώς το πρόγραµµα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ πιο συγκεκριµένο, εµφανίζεται ως η ευτυχής κληρονοµιά µιας προβληµατικής και δύσκολης διεκπεραίωσης, που θα χειριστούν νέα πρόσωπα. Οι πρεσβύτεροι δεν αποσύρονται, βέβαια, απλώς αφήνουν χώρο στους νεότερους.

βουλευτικές εκλογέςΣΥΡΙΖΑεθνικές εκλογές