Απόψεις|14.06.2019 15:00

Ληστεύοντας τους καθετήρες

Ευάγγελος Χεκίμογλου

Πολύ ενδιαφέρουσα η ληστεία που επιχειρήθηκε σε νοσοκοµείο στη Θεσσαλονίκη και ακόµη πιο ενδιαφέρουσα η παροχή πολιτικής υποστήριξης από «συλλογικότητες» σε αυτούς που τη διέπραξαν.

Ενδεχοµένως, οι συλλογικότητες υποστηρίζουν τους ληστές διότι οι τελευταίοι συµβάλλουν στην κατάρρευση του άτιµου ντουνιά µας. Τα νοσοκοµεία στηρίζουν το σάπιο καπιταλιστικό σύστηµα και συνεπώς η ληστεία τους θα επιταχύνει την κατάρρευση του συστήµατος. Επιπλέον, το κυνηγητό µε την Αστυνοµία στους διαδρόµους των νοσοκοµείων προσφέρει ψυχαγωγία στους φτωχούς ασθενείς, οι πλείστοι των οποίων ασθένησαν από τη σαπίλα του καπιταλισµού και τη µόλυνση των θαλασσών του.

(Το τελευταίο το προσθέτω για τυχόν οικολόγους αναρχικούς, αν και διακρίνω µία αντίφαση, αφού όσο πιο πολύ µολύνονται οι θάλασσες τόσο πιο γρήγορα σαπίζει ο καπιταλισµός). Η αλληλεγγύη των αναρχικών στους ληστές των νοσοκοµείων αλλάζει τις πολιτικές προοπτικές.

∆ιότι, αν οι αναρχικές «συλλογικότητες», δηλαδή οι άτυποι σύλλογοι (για να µιλάµε ελληνικά) υποστηρίζουν τη ληστεία ενός νοσοκοµείου, δεν θα έπρεπε -κατά µείζονα λόγο- να υποστηρίζουν την καταλήστευση του συστήµατος υγείας ολόκληρης της χώρας; Αν αξίζουν υποστήριξη αυτοί που µπήκαν µε όπλα στο Ακτινολογικό για να πάρουν µερικά χιλιάρικα, δεν αξίζουν εκείνοι που λήστεψαν χωρίς όπλα το σύνολο των νοσοκοµείων; Θα πρέπει, λοιπόν, εφεξής να περιµένουµε µαζική και σταθερή υποστήριξη από τους αναρχικούς συλλόγους σε όλους όσοι αναµείχθηκαν στην υπόθεση Novartis. Οµως προσοχή: Η καταλήστευση του εθνικού συστήµατος υγείας δεν είναι απαραίτητο ότι φθείρει τον καπιταλισµό. Ενδέχεται και να τον ενισχύει. ∆ιότι ο καπιταλισµός δεν είναι κτίριο που θα καταρρεύσει αν του υπονοµεύσεις τα θεµέλια, αλλά ένα πολύπλοκο µείγµα από αλληλοσυγκρουόµενες δυνάµεις. Χτυπάς τη µία και ενισχύεται µια άλλη.

Ληστεύοντας τα νοσοκοµεία, θίγεις ένα βασικό πλεονέκτηµα που παρέχει στους πολίτες το καθεστώς, δηλαδή τη δωρεάν υγειονοµική κάλυψη. Είναι που είναι στα µαύρα τους τα χάλια, αν εκτός από τις λοιµώξεις κινδυνεύεις να φας και καµία αδέσποτη, θα αποφύγεις τα νοσοκοµεία όσο µπορείς. Ετσι, οι ληστείες νοσοκοµείων θα πλήξουν µεν το σύστηµα της κοινωνικής ασφάλισης, αλλά θα ενισχύσουν όλους εκείνους που υποστηρίζουν την ιδιωτική υγεία σε βάρος της δηµόσιας. ∆εν υπάρχει ουδέτερη κίνηση στον καπιταλισµό, ακόµη κι αν τα θύµατά της είναι σύριγγες, πάπιες και καθετήρες.

Novartis