Απόψεις|18.06.2019 15:27

Εν αναµονή

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Εδώ και αρκετές µέρες δέχεται πυρά από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Αρθρογραφία της «Αυγής», ακόµη και επικριτικές δηλώσεις τού -συναδέλφου του- Ευκλείδη Τσακαλώτου. Προφανώς γεγονότα όχι άσχετα από τη φηµολογία περί του ότι θα είναι υπουργός Οικονοµίας σε περίπτωση που σχηµατίσει κυβέρνηση η Ν∆.

Ο λόγος για τον Πάνο Τσακλόγλου. Το ακαδηµαϊκό βιογραφικό του καθηγητή ∆ιεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονοµικών Σπουδών του Οικονοµικού Πανεπιστηµίου Αθηνών, αν µη τι άλλο, εντυπωσιακό. Σχετίζεται µε ορισµένα από τα σηµαντικότερα κέντρα οικονοµικής σκέψης στον πλανήτη. Μάλιστα έχει εστιάσει το επιστηµονικό του έργο σε θέµατα κοινωνικών ανισοτήτων και αποκλεισµού, όπως και στον αναδιανεµητικό ρόλο του κράτους.

Κάθε άλλο παρά µη εξοικειωµένος είναι και µε την πολιτική. Εχει θητεύσει σύµβουλος του Γ. Παπανδρέου, του Λ. Παπαδήµου αλλά και του Γ. Στουρνάρα. Τα τραπέζια των διαπραγµατεύσεων µε τους δανειστές επίσης δεν του είναι ξένα, µια και έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο EuroWorking Group. Εκεί που πολλοί πιστεύουν ότι κρίνονται ουσιαστικά οι σχέσεις της Ελλάδας µε τους «θεσµούς». Με βάση τα παραπάνω, ο ΣΥΡΙΖΑ τον επικρίνει ως εµπλεκόµενο στις σκληρές πολιτικές λιτότητας που ακολουθήθηκαν στη χώρα.

Όπως και ως εισηγητή µέτρων περικοπής επιδοµάτων πολυτέκνων και της µείωσης του αφορολόγητου. Μάλιστα, µε αφορµή πρόσφατο άρθρο του περί αδειάσµατος του δηµόσιου ταµείου, εγκαλεί τον Π. Τσακλόγλου ως θεωρητικό της «καµένης γης» που θα δικαιολογήσει σκληρές πολιτικές. Ο ίδιος ο Π. Τσακλόγλου στις δηµόσιες παρεµβάσεις του εµφανίζεται αρκετά πολυσχιδής. Σε οµιλία του το 2016 παραδέχεται το διακοµµατικό επίτευγµα της δηµοσιονοµικής προσαρµογής δηλώνοντας πως «η χώρα µας, µέσα σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια, κατάφερε το πρωτογενές έλλειµµα, που ήταν γύρω στο 10,5% του ΑΕΠ, να το µετατρέψει σε πλεόνασµα».

Άσκησε κριτική στο πρώτο µνηµόνιο λέγοντας πως έδινε έµφαση «σε φόρους παρά σε δαπάνες» και «στην απελευθέρωση της αγοράς εργασίας παρά στην απελευθέρωση της αγοράς προϊόντος». Θεωρεί, ωστόσο, πως τα σενάρια περί Grexit έκαναν τεράστια ζηµιά στην οικονοµία. Οι πυκνές το τελευταίο διάστηµα τηλε-εµφανίσεις του θα επιτρέψουν στο κοινό να έχει µια σαφέστερη εικόνα για το τι πρεσβεύει.

Πάντως, ασχέτως του αν συµφωνεί κανείς ή όχι µε τις προσεγγίσεις του Π. Τσακλόγλου, αυτός έχει τη φήµη του αξιόπιστου. Του ανθρώπου που λειτουργεί µε επιστηµονικά κριτήρια παράλληλα µε τα πολιτικά. Μάλιστα, άνθρωποι που γνωρίζουν λένε ότι δεν εκτιµά όσα θεωρεί ακρότητες στην οικονοµική πολιτική. Απ’ όπου κι αν προέρχονται. Ιδωµεν

ΣΥΡΙΖΑ