Απόψεις|19.06.2019 14:53

Όχι, ο καιρός δεν τρελάθηκε

Έθνος Γνώμη

Ενας αρχαίος έγραψε πως όπου υπάρχουν πολλοί γιατροί υπάρχουν και πολλές ασθένειες. Ποτέ µια φράση δεν είχε τέτοια εφαρµογή, καθώς παρατηρείται µε τα χρόνια µια αλλαγή στο κλίµα που αντιµετωπίζεται για την ώρα χαλαρά, και µάλιστα µε πολλούς αστερίσκους. Κάποια στιγµή πρέπει να πάψουµε να επαναλαµβάνουµε πως «ο καιρός τρελάθηκε».

Μερικοί επιµένουν πως δεν υπήρχε πριν από δεκαετίες µια παγκόσµια επισκόπηση των µετεωρολογικών φαινοµένων, ενώ άλλοι διαφωνούν αν η κλιµατική αλλαγή είναι ανθρωπογενής ή όχι. Η σκόνη από τη Σαχάρα, για παράδειγµα, που επισκέπτεται συχνά τη Μεσόγειο και εµάς, ήταν σπάνιο φαινόµενο, ενώ η αστάθεια των εποχών και τα καιρικά φαινόµενα που προκαλούν απώλειες και συµφορές είχαν κατά κάποιον τρόπο «δροµιαστεί» χωµένες µέσα σε παραδοσιακές παροιµίες. Αλλά από καιρό η καιρική τάξη έχει προφανώς διαταραχθεί. Και δεν είναι αρκετή πρόφαση πως δεν µπορούµε να την προβλέψουµε αποτελεσµατικά.

Οι περισσότεροι θυµούνται ελάχιστα φαινόµενα που τους εντυπωσίαζαν παλαιότερα. Ενώ τώρα παράξενες χιονοπτώσεις, χαλάζια, απότοµες µεταβολές του καιρού, καύσωνες σε βόρεια µέρη και λιώσιµο των πάγων στους πόλους, µε παράλληλες επιπτώσεις στην παγκόσµια χλωρίδα και πανίδα, δεν είναι πια ζήτηµα παράδοξης οπτικής. Συµβαίνουν. Κάποια στιγµή θα σοβαρευτούµε και θα προσαρµοστούµε στα νέα δεδοµένα.

Και η ανθρώπινη συµπεριφορά προς το περιβάλλον κάποτε θα µας ξυπνήσει. Τα έξυπνα ρητά και γνωµικά κάποτε θα µεταβληθούν σε υλοποίηση οργανωµένων και συστηµατικών αποφάσεων για τον πλανήτη. Οχι, ο καιρός δεν τρελάθηκε, αλλά µια απαραίτητη αυτοκριτική του καθενός µας δεν είναι καθόλου παράλογη ενέργεια. Αυτό το νέο ντόµινο πρέπει να µάθουµε να το αντιµετωπίζουµε.

καιρόςκακοκαιρία