Απόψεις|19.06.2019 14:08

Από Βορρά... ασφάλεια

Γιώργος Καπόπουλος

Η πρώτη επέτειος υπογραφής της Συµφωνίας των Πρεσπών συµπίπτει µε την κατακόρυφη αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, µε την Τουρκία του Ερντογάν, σε κρίσιµο για το µέλλον της σταυροδρόµι, να έχει ολοένα και πιο απρόβλεπτη συµπεριφορά. Είναι βέβαιο ότι η Αγκυρα, που παρενέβη στο παρελθόν για να ακυρώσει τη συµφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών της χώρας µας µε την Αλβανία, θα αξιοποιούσε στο έπακρο κάθε δυνατότητα δηµιουργίας από Βορρά παρενόχλησης στην Αθήνα στην περίπτωση που η εκκρεµότητα της ονοµασίας µε τα Σκόπια είχε παραµείνει ανοιχτή.

Σήµερα η Πολεµική Αεροπορία της Ελλάδας περιπολεί και εγγυάται την ασφάλεια του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας, µια επιχειρησιακή ευθύνη η οποία οριοθετεί, και µάλιστα µε προοπτική τερµατισµού, την πολυσχιδή στρατιωτική βοήθεια που για δεκαετίες προσέφερε η Αγκυρα στα Σκόπια. Δεν είναι όµως µόνο το κλείσιµο ενός βόρειου µετώπου αντιπερισπασµού της χώρας µας που πιστώνεται η Συµφωνία των Πρεσπών, αλλά και η εξοικονόµηση ενέργειας στην αναζήτηση της στήριξης και της αλληλεγγύης των εταίρων µας στην ΕΕ απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις που αναδεικνύεται σε προτεραιότητα της Αθήνας και της Λευκωσίας.

Εξοικονόµηση ενέργειας ώστε να υπάρξει η µέγιστη δυνατή ευρωπαϊκή στήριξη στην Ελλάδα και την Κύπρο για µια παραβατική του διεθνούς δικαίου συµπεριφορά της Αγκυρας που απειλεί εµπορικά και ενεργειακά συµφέροντα πολλών εταίρων µας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Τα παραπάνω είναι κοινή γεωπολιτική λογική, καθώς η Τουρκία από την πρώτη µέρα της έκρηξης της σύγκρουσης στην πρώην Γιουγκοσλαβία επένδυσε στην αναστάτωση και στις εθνοτικές και θρησκευτικές συγκρούσεις για να αυξήσει την επιρροή της στα Βαλκάνια.

Δεν κατάφερε να δηµιουργήσει τη ζώνη επιρροής από την Αδριατική έως το Σινικό Τείχος που είχε εξαγγείλει ο Οζάλ, αλλά εξάντλησε κάθε δυνατότητα παρενόχλησης των προσπαθειών της Αθήνας να εξοµαλύνει τις διµερείς της σχέσεις µε τα Τίρανα και τα Σκόπια.

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίαΑνατολική Μεσόγειος