Απόψεις|19.06.2019 14:29

Ο ΣΥΡΙΖΑ του µέλλοντός µας

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Οµως σκέφτηκα να γράψω για κάποιον που δεν θα είναι. Τον τέως βουλευτή Σάµου, ∆ηµήτρη Σεβαστάκη. Αφού µαζί µε την ανακοίνωση της µη συµµετοχής του στις εκλογές περιέγραψε και τον... «ΣΥΡΙΖΑ του µέλλοντός µας» (ας παραφράσω τον Δ. Σαββόπουλο).

Το µέλλον είναι πάντα ενδιαφέρον, όση ένταση και να έχει το παρόν. Υπό αυτό το πρίσµα, έχουν τη σηµασία τους τα όσα είπε δηµόσια. Αφού -ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσµατος- το κυβερνών κόµµα έχει διασφαλισµένο τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στην πολιτική ζωή τα επόµενα χρόνια. Στο πολιτικό φαντασιακό του ∆. Σεβαστάκη ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να γίνει «συνθετικός µηχανισµός των κληροδοτηµάτων της Αριστεράς, του ΠΑΣΟΚ, του δηµοκρατικού Κέντρου και να ενσωµατώσει πλευρές µιας φιλελεύθερης κουλτούρας».

Μια περιγραφή που δεν τη λες και «επιστηµονική φαντασία». Αντιθέτως, µοιάζει κοντά στις τάσεις που διακρίνει κανείς στην πολιτική της Προοδευτικής Συµµαχίας. Ο τέως βουλευτής ασκεί κριτική σε πτυχές της επικοινωνιακής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια λέγοντας πως «η εκτράχυνση και η προσωποκεντρική, η λεκτική βία είναι ίσως επικοινωνιακώς δελεαστικές». Το πολιτικό κοινό όµως που οικοδοµούν -λέει- δεν συνιστά «συνεπές ακροατήριο».

Πράγµα µε το οποίο δύσκολα µπορεί να διαφωνήσει κανείς. Αφήνει µάλιστα υπαινιγµούς και για την «πυρηνική αριστερή κουλτούρα του παραδοσιακού 5% του κόµµατος» και µια δυσκολία του να συµφιλιωθεί µε τα στρώµατα που «εισέρευσαν» στον ΣΥΡΙΖΑ µετά το 2011. ∆εν ξέρω τι γνώµη έχει επ’ αυτού το «5%». Που σαφώς στην επίκληση των χαµηλών εκλογικών ποσοστών έχει να αντιπαραβάλει τη διαχρονικότητά του. Την παρουσία του στην πολιτική-κοινωνική σκηνή για πάνω από 60 χρόνια, ενώ άλλοι πολυσχιδείς σχηµατισµοί κατέρρευσαν.

Θα το µάθουµε όµως. Κι αυτό θα γίνει γιατί σε όσα είπε ο ∆ηµήτρης Σεβαστάκης απεικονίζονται οι ζυµώσεις που θα υπάρξουν στο όχι µακρινό µέλλον. Η φυσιογνωµία του κυβερνώντος κόµµατος, παράλληλα µε τις πολιτικές εξελίξεις, θα είναι αντικείµενο επεξεργασιών και πολιτικής συζήτησης. Πράγµα µάλλον θετικό. Οταν περνάµε σε νέες πολιτικές φάσεις, είναι χρήσιµο όλα να αναπροσδιορίζονται και να οριοθετούνται. Ετσι και οι πολίτες αποσαφηνίζουν την εικόνα και οι πολιτικοί σχηµατισµοί τις τακτικές τους. Ο ∆ηµήτρης Σεβαστάκης, όπως δηλώνει, δεν θα απέχει από αυτή τη διαδικασία µια και θα παραµείνει µέλος του ΣΥΡΙ ΖΑ

ΣΥΡΙΖΑΔημήτρης Σεβαστάκης