Απόψεις|20.06.2019 13:45

Εμβολιασμοί: Η Ελλάδα κόντρα στις προκαταλήψεις

Έθνος Γνώμη

Η παγκόσµιας εµβέλειας όµως έρευνα της Global Monitor, που αφορά τη δηµόσια υγεία και στοιχεία της δηµοσιεύει σήµερα το «Εθνος», έρχεται να το ανατρέψει. Στο θέµα των εµβολιασµών, ένα πεδίο όπου ο ορθολογισµός συγκρούεται µε την προκατάληψη, την αµάθεια και τον φανατισµό, οι Νεοέλληνες επιλέγουν τον πρώτο. Οκτώ στους δέκα Ελληνες θεωρούν ασφαλές το να εµβολιαστούν και να εµβολιάσουν τα παιδιά τους.

Την ίδια στιγµή, την ίδια πεποίθηση έχει µόλις το 59% των ∆υτικοευρωπαίων. Μάλιστα στη Γαλλία, τη γενέτειρα του ∆ιαφωτισµού, παρατηρείται το µεγαλύτερο ποσοστό αµφισβήτησης των εµβολιασµών. Σε ένα κοινωνικό ζήτηµα τεράστιας σηµασίας, η ελληνική κοινή γνώµη αποδεικνύεται όχι «εξίσου» αλλά «περισσότερο» ώριµη από κατοίκους χωρών που αποτελούν την καρδιά του ανεπτυγµένου κόσµου.

Διαψεύδοντας έτσι πανηγυρικά πολλές φωνές, δυστυχώς ακόµη και θεσµικών φορέων, που έχουν αναφερθεί απαξιωτικά είτε στην «ελληνική ιδιαιτερότητα» είτε στην ιδιοσυγκρασία µας, µε αφορµή την οικονοµική κατάσταση στην οποία βρέθηκε η Ελλάδα την τελευταία δεκαετία. Ισως µε περιπαικτική διάθεση, σαφώς µακριά από οποιαδήποτε εθνικιστική προσέγγιση, θα µπορούσαµε να µνηµονεύσουµε το απόφθεγµα που αποδίδεται στον Αριστοτέλη, στη σκέψη του οποίου στηρίχθηκε η Ευρωπαϊκή Αναγέννηση: «Απεκρίθη ἐκ παλαιοτέρου τοῦ βαρβάρου ἔθνεος τό ἑλληνικόν ἐόν καί δεξιώτερον και εὐηθείης ἠλιθίου ἀπηλλαγµένον µᾶλλον» (Ξεχώρισε από παλιά το ελληνικό έθνος από τους βαρβάρους, όντας πιο ικανό και περισσότερο απαλλαγµένο από την ηλιθιότητα).

εμβολιασμοί