Απόψεις|21.06.2019 14:13

Η ολοκλήρωση µιας δίκης

Έθνος Γνώμη

Καθώς ήρθε η ώρα της απολογίας των κατηγορουµένων στη δίκη της Χρυσής Αυγής, η αίσθηση είναι κάπως παράξενη, καθώς έπειτα από τόσα χρόνια µεγάλο µέρος του γενικού κοινού είχε πάψει να ασχολείται, αφού τα διαδικαστικά εµπόδια και οι καθυστερήσεις εξανέµισαν πολλών την υποµονή.

Η ετυµηγορία της Δικαιοσύνης, κατά τα φαινόµενα, δεν θα αργήσει. Το τέλος της είναι ορατό. Μεταξύ µας, καιρός ήταν. ∆εν είναι και ό,τι πιο συνηθισµένο στην Ελλάδα να χρονίζει µια διαδικασία που σηµαδεύτηκε από τέτοιον όγκο αδικηµάτων. Κι έτσι ανοίγεται ένας νέος ορίζοντας στη χώρα, καθώς η υπόθεση είχε από καιρό πλατειάσει αν και αφορούσε την ίδια την ουσία των δηµοκρατικών διαδικασιών.

Το Κοινοβούλιο είχε έρθει κατά καιρούς σε δύσκολη θέση εξαιτίας του οργίλου καταγγελτικού χαρακτήρα ενός κόµµατος που ψηφίστηκε νοµότυπα από ένα µέρος του εκλογικού σώµατος. Το τελευταίο διάστηµα και ενώ οι φήµες και οι διαδόσεις έδιναν και έπαιρναν, η Χρυσή Αυγή δοκιµάστηκε σκληρά τόσο από το αποτέλεσµα των πρόσφατων ευρωεκλογών όσο και από τις πρόσφατες δηµοσκοπήσεις για τις εκλογές του Ιουλίου, καθόσον η δύναµή της φαίνεται να µειώθηκε κατά σοβαρό ποσοστό.

Και η διαπίστωση αυτή έχει ακόµη περισσότερη βαρύτητα, καθώς ο κοινοβουλευτικός µας βίος δεν πιέστηκε να µετέλθει αυταρχικά µέτρα ή να δηµιουργήσει µια ένταση γενικότερη στο σύστηµα. Η ∆ικαιοσύνη λειτουργεί, η απόφαση θα εκδοθεί και ένα σκοτεινό πολιτικό σύννεφο φαίνεται πως αποµακρύνεται. Είναι µεγάλο δίδαγµα η ζωή µιας ∆ηµοκρατίας και σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να υποστηρίζουµε όλοι τις επιλογές των θεσµών µας.

δίκη Χρυσής Αυγής