Απόψεις|21.06.2019 14:20

Η διαχείριση της ήττας στην Κωνσταντινούπολη

Γιώργος Καπόπουλος

Ολες οι δηµοσκοπικές καταγραφές δείχνουν τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης Ιµάµογλου να προηγείται του κυβερνητικού υποψηφίου Γιλντιρίµ στην επαναληπτική εκλογή για τη δηµαρχία της Κωνσταντινούπολης µεθαύριο Κυριακή.

Αν τα παραπάνω επιβεβαιωθούν, η ήττα θα είναι πολύ βάρια και δύσκολα διαχειρίσιµη για τον Ερντογάν, ο οποίος επέβαλε τη διεξαγωγή της επαναληπτικής εκλογής, µετατρέποντας την όλη διαδικασία σε προσωπική µονοµαχία µε τον Ιµάµογλου. Η µαταίωση των προγραµµατισµένων προεκλογικών εµφανίσεων του προέδρου της γείτονος, στο πλαίσιο µιας επικοινωνιακής δραµατοποίησης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν κατοχυρώνει αποστάσεις ασφαλείας από την επαναληπτική εκλογή.

Αγνωστη παράµετρος ως προς την τελική έκβαση της επαναληπτικής εκλογής της Κωνσταντινούπολης παραµένει η προσπάθεια του Ερντογάν στο παρασκήνιο να πείσει τους Κούρδους να µη στηρίξουν την υποψηφιότητα Ιµάµογλου. Ποια θα είναι η επόµενη µέρα µιας πιθανής ήττας του Ερντογάν και του κυβερνώντος κόµµατος ΑΚΡ στην Κωνσταντινούπολη; Θα αµφισβητηθεί ανοιχτά πλέον η διακυβέρνησή του από παλιούς του συνεργάτες;

∆ηµοσιεύµατα στον τουρκικό Τύπο µιλούν για το κόµµα που είναι έτοιµος να ιδρύσει ο πρώην «τσάρος» της οικονοµίας Μπαµπατζάν, µε τη στήριξη του πρώην προέδρου Γκιουλ, αλλά και για κινήσεις προς ίδρυση κόµµατος από τον πρώην πρωθυπουργό Νταβούτογλου. Παρόµοια ατµόσφαιρα είναι πιθανό να διαµορφώσει σκηνικό τέλους εποχής που θα επισκιάσει το αφήγηµα της καθαρής από εκλογικές αναµετρήσεις τετραετίας, µε τερµατικό σταθµό την προεδρική εκλογή στα µέσα του 2023. Γκιουλ, Μπαµπατζάν και Νταβούτογλου δεν µπορούν να προβάλουν όλοι µαζί και ο καθένας ξεχωριστά ως εναλλακτική του Ερντογάν επιλογή και προοπτική.

Οµως, η ανοιχτή δηµόσια σύγκρουσή τους µε τον Ερντογάν είναι βέβαιο ότι θα έχει εσωτερικό απόηχο στο κυβερνών κόµµα ΑΚΡ, όπου κάποιοι θα αρχίσουν να προβληµατίζονται για τις επιλογές τού µέχρι τώρα αδιαµφισβήτητου ηγέτη. Αλλωστε, τη σηµασία του ελέγχου του κόµµατος ΑΚΡ για τον Ερντογάν επιβεβαίωσε και η πρόσφατη συνταγµατική µεταρρύθµιση, που επιτρέπει στον πρόεδρο να είναι ηγέτης πολιτικού κόµµατος

Μπιναλί ΓιλντιρίμEκρέμ Ιμάμογλου