Απόψεις|21.06.2019 20:04

Πού να βρεις ένα Ζοτς ή έναν Πιτίνο...

Ανδρέας Παπαλουκάς

Πάνω που είπαν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού ότι βρήκαν, ύστερα από πολλές απόπειρες, έναν προπονητή – τον Ρικ Πιτίνο - που προσομοίαζε στον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, «φτου κι απ’ την αρχή». Πάλι στην αναζήτηση κόουτς, ο οποίος θα καταφέρει να εξελίξει παίκτες και ομάδα, καθώς και θα πετύχει να οδηγήσει τον Παναθηναϊκό στον δρόμο των ευρωπαϊκών επιτυχιών.

Ο Αμερικανός προπονητής δεν κρίνεται επιτυχημένος επειδή οδήγησε τους «πράσινους» στην κατάκτηση του νταμπλ – μάλιστα ήταν ιδιαίτερα εύκολο το έργο του, πολύ πιο εύκολο εν συγκρίσει με προκατόχους του, οι οποίοι κατέκτησαν πρωτάθλημα και Κύπελλο την ίδια αγωνιστική περίοδο. Στον τελικό Κυπέλλου επικράτησε του ΠΑΟΚ, που παρουσίαζε εκφυλιστικές τάσεις, και στους τελικούς της Basket League τον Προμηθέα, που μπορεί φέτος να σήκωσε μπόι, αλλά δεν ήταν δυνατόν να φτάσει σε ύψος τον Παναθηναϊκό. Ομως, όλοι αναγνωρίζουν ότι με τον Πιτίνο ο ΠΑΟ ψήλωσε. Το έδειξε στο δεύτερο μισό της Euroleague, στην οποία με φρενήρη ρυθμό, που ανέπτυξε στο φινάλε, μπήκε στα play offs, αλλά και με τη βελτίωση της εικόνας ορισμένων παικτών.

Βέβαια, για να λέμε και του στραβού το δίκαιο, δεν ήταν λίγοι εκείνοι οι οποίοι, όταν προσελήφθη, τον θεωρούσαν «εν αποστρατεία» προπονητή, όχι μόνον επειδή όταν ήρθε στην Ελλάδα είχε πατήσει στα 66 του χρόνια, αλλά και για τον λόγο ότι επί 14 μήνες ήταν άνεργος.

Ωστόσο εκείνος, με διάθεση προπονητή που πραγματοποιεί τα πρώτα του βήματα στον χώρο, απέδειξε ότι τα χρόνια δεν έχουν καμιά σημασία.

Και τώρα ποιος; «Ο Πεδουλάκης», είναι η εύκολη απάντηση, ίσως και για τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, ο οποίος λίαν προσφάτως τον εγκωμίασε για το έργο του (και στο Περιστέρι), ενώ ομολόγησε και το λάθος του να τον απομακρύνει από τον σύλλογο του 2014. Ομως, ο «Αρτζι», που κατά τον πρόεδρο της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, είναι «ο καλύτερος Ελληνας προπονητής», είχε απομακρυνθεί και το 2016, στη δεύτερη θητεία του στους «πράσινους». Πάντως, την προπονητική του αξία την αναγνωρίζει.

Το βέβαιο είναι ότι ο Παναθηναϊκός χρειάζεται έναν προπονητή που θα εμπνέει τους παίκτες, που θα τους εξελίξει, που θα περιβληθεί – από τη διοίκηση - με απεριόριστη εμπιστοσύνη, να μη νιώθει ότι τελεί υπό προθεσμία στον πάγκο της ομάδας. Αν οι ιθύνοντες θεωρούν ότι ο Πεδουλάκης διαθέτει όλα τα ανωτέρω, ας του δοθεί και πάλι η ευκαιρία. Τα διαπιστευτήριά του τα έχει δώσει...

Η ειρωνεία είναι ότι ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος σε δύο προπονητές πρότεινε να έχουν διπλό ρόλο στην ομάδα. Να ασκούν και καθήκοντα προέδρου, να περνούν, δηλαδή, όλα από τα χέρια τους: στον Ζέλικο Ομπράντοβιτς και στον Ρικ Πιτίνο. Και οι δύο απάντησαν αρνητικά.

Ζέλικο ΟμπράντοβιτςΔημήτρης ΓιαννακόπουλοςEuroleagueΡικ Πιτίνο