Απόψεις|23.06.2019 13:45

Η Τουρκία σε πυρετό

Έθνος Γνώμη

Δεν είναι ευκρινές εάν ο γείτονας πούντιασε ή περνάει ίωση. Μπορεί να φταίει το καλοκαίρι αλλά και η λεπτή θέση του προέδρου Ερντογάν. Πάντως αυτές οι αλλεπάλληλες προκλήσεις παραπέµπουν σε κάποιο φτέρνισµα ή βηχαλάκι. Σε κάθε περίπτωση, θα του περάσει…

Η Κωνσταντινούπολη κρίνεται σήµερα σε δεύτερες «διατεταγµένες» κάλπες, ακόµη και αν επικρατήσει η στρεβλή άποψη πως κινδυνεύει από Ελληνες… Οι S-400, έως το τέλος του µήνα, οπότε ο Τραµπ θα µιλήσει µε τον Τούρκο Πρόεδρο στην Ιαπωνία, µπορεί να µείνουν εκτός των τουρκικών συνόρων επ’ αόριστον, έως ότου βρεθεί µια λύση για τα F-35. Ωσπου να αρχίσουν τα µπουρίνια, τα τρυπάνια, δύο πλέον, θα τρυπάνε -λένε οι γείτονες- στα πλευρά της Κύπρου.

Το πιο ανησυχητικό είναι η προσπάθεια προβολής της απειλής ενός τουρκοκυπριακού κράτους, γι’ αυτό και απασφαλίζουν την Αµµόχωστο και µπορεί να προσπαθήσουν να επιβάλουν, πράγµα δύσκολο, τη νοµιµοποίησή του στον παγκόσµιο χάρτη.

Πάντως η Ευρώπη απάντησε επισήµως και παίρνει, θεωρητικά πάντοτε, το µέρος της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας. Τα πιο δραστικά µέτρα, βλέποντας και κάνοντας. Τίποτε αναπάντεχο, τίποτε παράξενο. Το γενικότερο σχέδιο είναι να ξαναµπεί η Τουρκία στο µαντρί του ∆υτικού Κόσµου, ένα εγχείρηµα µε πολλές δυσκολίες, που µπορεί εύκολα να ανατραπεί.

Αλλά σε κάθε περίπτωση, στο ενδεχόµενο οποιασδήποτε ανάφλεξης θα είµαστε µόνοι µας. Το ξέρουν όλοι αυτό. Και εµείς, και οι σύµµαχοι. Ολα τα υπόλοιπα µπορούν ή όχι να προβλεφθούν, αλλά εξαρτώνται από ένα υγιές νευρικό σύστηµα της πολιτικής ηγεσίας και πανεθνική συσπείρωση, που δεν µας λείπει όταν και αν χρειαστεί.

κυπριακή ΑΟΖΤουρκία