Απόψεις|23.06.2019 13:49

Οι ξένοι και τα ελληνικά

Ευάγγελος Χεκίμογλου

Ο ΣΥΡΙΖΑ προήλθε σε µεγάλο βαθµό από τη «συλλογική κρατική αστική τάξη», που έλεγε ο µακαρίτης Νίκος Ψυρούκης, δηλαδή από την ανώτατη δηµοσιοϋπαλληλία και µάλιστα από τον ακαδηµαϊκό πυρήνα της. Λογικά θα έπρεπε να έχει κώδικες συνεννόησης µε τον κρατικό µηχανισµό και ίσως γι’ αυτό -σύµφωνα µε τα exit polls- ένας στους δύο δηµοσίους υπαλλήλους ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά η επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ στον κρατικό τοµέα δεν σηµαίνει ότι η επικοινωνία µαζί του είναι αποτελεσµατική. Οι περισσότερες αστοχίες του κυβερνώντος κόµµατος κυοφορήθηκαν στη µήτρα του ∆ηµοσίου. 

Ως πταίσμα πολύ χαρακτηριστικό για τη νοοτροπία, που δεν αλλάζει µε παρακάλια όποιος και να κυβερνάει, αναφέρω τη Γενική Γραµµατεία Εµπορίου και Προστασίας Καταναλωτή. Υπαγόταν στο υπουργείο Οικονοµίας, Ανάπτυξης και Τουρισµού, και πλέον στο Οικονοµίας και Ανάπτυξης. ∆ιαθέτει τρεις Γενικές ∆ιευθύνσεις, άρα κάποιος θα εργάζεται εκεί.

Στην υπηρεσία αυτή υπάγεται το «σήµα ελληνικών προϊόντων». Το σήµα αυτό προβλέπεται από παλαιότερο νόµο (2012) και είναι µια γραφιστική κατασκευή, κάτι σαν διπλωµένη, αµφίπλευρη ελληνική σηµαία, το οποίο «ταυτοποιεί την ελληνική προστιθέµενη αξία προϊόντων και υπηρεσιών διαφόρων κατηγοριών».

Αυτά γράφει η ιστοσελίδα www.greekmark.gov.gr -που από 5.10.2018 ουσιαστικά καταργήθηκε και συνδέθηκε µε την www.mindev.gov.gr-, όπου δηλώνεται ότι το σήµα «βρίσκεται στη διάθεση των επιχειρήσεων που παράγουν στη χώρα µας, αλλά και των καταναλωτών σε όλον τον κόσµο που επιλέγουν την ελληνική γη, τα ελληνικά χέρια και το ελληνικό µυαλό». 

Πως θα το πληροφορηθούν όµως οι καταναλωτές «σε όλον τον κόσµο»; Μαθαίνοντας την ελληνική, υποθέτω. ∆ιότι οι πληροφορίες της χρηστικής, κατά τα άλλα, ιστοσελίδας είναι διατυπωµένες µόνο στην ωραιότερη γλώσσα του κόσµου (αν και ο web-designer προέβλεψε θέση για «English»). Προφανώς ο αρµόδιος είχε άλλη γνώµη και η ιστοσελίδα παρέµεινε µονόγλωσση. Πας µη Ελλην βάρβαρος, θα σκέφτηκε. Εγώ πώς έµαθα ρωµαίικα, ας µάθουν και οι ξένοι, οι κερατάδες!

ΣΥΡΙΖΑκάλπες